Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO După ce Eurovision a dat interzis Belarusului cu o piesă îndreptată împotriva protestatarilor, Aleksander Lukaşenko anunță că va trimite alt cântec

lukasenko

Preşedintele belarus, Aleksander Lukaşenko, a declarat sâmbătă că Belarus poate trimite o nouă piesă la concursul Eurovision din acest an după ce precedenta, intitulată ''Te voi învăţa'' şi interpretată de trupa Galasy ZMesta, cunoscută că ia în derâdere protestele anti-guvernamentale, a fost respinsă ca fiind prea politică, informează Reuters din Kiev.

Organizatorul Eurovision, Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU), a emis o declaraţie pe Twitter în care subliniază că "piesa pune la îndoială caracterul nepolitic al concursului" şi avertizează că primele "reacţii" la tema aleasă de Minsk ameninţă să afecteze reputaţia competiţiei, care va sărbători în format virtual ediţia cu numărul 65 la mijlocul lunii mai în oraşul olandez Rotterdam, relatează, la rândul său, agenţia EFE, într-o corespondenţă din Moscova.

Citește și: Radu Tudor rupe tăcerea cu privire la numirea de către PNL la șefia TVR: ‘Au fost discuții cu unii lideri liberali’

Tema melodiei este o satiră care face aluzie la protestele opoziţiei izbucnite în Belarus după alegerile prezidenţiale din august 2020, considerate frauduloase de opoziţie şi de Occident şi menite să prelungească guvernarea lui Lukaşenko, aflat la putere de 27 de ani.

''Te voi învăţa să dansezi la sunetul flautului meu; Te voi învăţa cum să muşti cârligul; Te voi învăţa să mergi pe funie. Şi veţi fi mulţumiţi şi fericiţi'', spune unul dintre refrenurile sale.

Citește și: Ion Cristoiu: ‘România lui Florin Cîțu e o Românie ruptă din Rai. Este unul dintre cei mai slabi oameni politici din istoria postdecembristă’

EBU a ameninţat joi Belarusul cu descalificarea dacă nu trimite o versiune modificată a melodiei sau dacă nu trimite o nouă piesă, scrie agerpres.ro.

Cântecul a stârnit reacţii din partea opoziţiei şi a alimentat apeluri din partea unui europarlamentar ca Belarusul să fie suspendat din popularul concurs. De asemenea, pe You Tube au fost postate zeci de mii de plângeri cu privire la conţinutul său, în condiţiile în care mai mulţi lideri de opoziţie se află în spatele gratiilor şi organizaţiile pentru drepturile omului au contabilizat la sute numărul prizonierilor politici.

Citește și: Dosarul morții actorului Bogdan Stanoevici, deschis la cererea Dianei Șoșoacă, a fost clasat de magistrați

Pentru critici, acceptarea melodiei iniţiale ar fi adăugat legitimitate represiunii violente lansate de Lukaşenko împotriva revoltelor în masă organizate constant în ţară după scrutin.

Pentru Lukaşenko, acesta a fost un alt exemplu că Belarus este asediat de forţe externe. Veteranul preşedinte s-a agăţat de putere cu sprijinul tradiţional aliat al Rusiei şi a acuzat Occidentul că a alimentat protestele pentru a-l răsturna. Grupul de interpreţi nu a ezitat să se alăture acuzaţiilor lui Lukaşenko la adresa Occidentului că a încercat să instige o revoluţie pentru a "distruge" Belarusul.

Citește și: Super veste pentru părinți și elevi! Statul le-ar putea înapoia banii cheltuiți pentru acest serviciu

"Încep să ne preseze pe toate fronturile. Chiar şi la Eurovision, văd ", a spus Lukaşenko, în primele sale comentarii publice despre dispută. "Vom face o altă piesă", a spus el, adăugând: "Vedeţi că totul este politizat".

Pentru Eurovision 2021 ar fi trebuit selectat grupul VAL, care a câştigat concursul naţional din Belarus anul trecut, dar a fost exclus de televiziunea publică pentru susţinerea cererilor de schimbare politică din ţară, scrie EFE.

Citește și: Radu Tudor rupe tăcerea cu privire la numirea de către PNL la șefia TVR: ‘Au fost discuții cu unii lideri liberali’

Tot sâmbătă, Lukaşenko a comentat pentru prima dată un film lansat săptămâna aceasta de un serviciu de ştiri al opoziţiei cu sediul Polonia, care l-a acuzat că a cheltuit sute de milioane de dolari pentru un stil de viaţă luxos.

"Nu-mi voi permite niciodată să fur ceva de la oameni", a spus el.

Citește și: Ion Cristoiu: ‘România lui Florin Cîțu e o Românie ruptă din Rai. Este unul dintre cei mai slabi oameni politici din istoria postdecembristă’ .

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.