Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO După SUA, EXPLOZIE DE VIOLENȚE și la Paris: Mii de protestatari, majoritatea de culoare, au incendiat clădiri și blochează străzile

UPDATE

În oraşul Lille, aproximativ 2.500 de persoane au participat la un miting de protest faţă de violenţele poliţiei. "De la Adama Traore la George Floyd, aceeaşi instituţie, aceeaşi luptă! Vieţile persoanelor de culoare contează!", au scandat manifestanţii.

UPDATE

Aproximativ 15.000 de persoane s-au adunat în zona Clichy din Paris pentru a susţine familia lui Adama Traoré, un bărbat de culoare în vârstă de 24 de ani decedat în anul 2016 în timp ce era reţinut de agenţi de poliţie.

Unii protestatari au lansat petarde spre forţele de ordine, care au ripostat cu gaze lacrimogene.

UPDATE

Proiectile, gaze lacrimogene, proteste la periferie şi baricade: mai multe incidente au izbucnit marţi seară în Paris, ca urmare a unui mare miting ce denunţa violenţa poliţiei, informează AFP.

"Unele incidente în marja demonstraţiei interzise pentru care forţele de ordine intervin în acest moment", a informat pe Twitter în jurul orei locale 21:00 (19:00 GMT) poliţia pariziană care a interzis acest miting la care s-au adunat mii de oamenii în jurul Palatului de Justiţie şi pe care poliţia i-a împrăştiat.

UPDATE

Jandarmeria a scos trupele speciale și încearcă să restabilească ordinea.

UPDATE

Cei mai mulți protestatari sunt tineri, liceeni sau studenți, cu vârste de până în 25 de ani. Mulți sunt magrebieni.

UPDATE

Forțele de ordine au pornit o nouă ofensivă, pentru a încerca disperarea manifestanților, trăgând cu gaze lacrimogene.

UPDATE

Mai multe tinere au fost rănite de proiectilele lansate de forțele de ordine.

UPDATE

”Statul francez a eșuat în a ne înțelege viața!”, scrie pe pancarta unui protestatar.

UPDATE

Mașini, cauciucuri și alte obiecte au fost incendiate pe străzi.

UPDATE

Mii de parizieni sunt blocați în trafic, după violențele din capitală.

UPDATE

Forțele de ordine au început să blocheze arterele de circulație.

 

Știrea inițială

Parisul a devenit, mari seara, teatrul unor violențe de stradă! Totul a izbucnit, după ce poliţia franceză a interzis  o manifestaţie ce urma să se desfăşoare la Paris în memoria lui Adama Traore, un francez de culoare în vârstă de 24 de ani care a murit în 2016 în timpul unei operaţiuni a poliţiei pe care unii o compară cu moartea afro-americanului George Floyd în SUA, relatează agenţia Reuters.

Mii de protestatari, majoritatea de culoare, au dac foc la clădiri și au început să blocheze mai multe artere rutiere. Forțele de ordine au început să lanseze gaze lacrimogene.

Citește și: Emilia Șercan pune tunurile pe Guvernul Orban: ‘Numire ilegală girată de miniștrii Vela și Bode’

Refuzul de a autoriza manifestaţia a fost motivat de poliţia franceză prin riscul unor tulburări sociale, precum şi riscul sanitar generat de adunările masive în timpul pandemiei de coronavirus.

Organizarea manifestaţiei a fost distribuită pe reţelele de socializare de către susţinătorii mişcării 'Black Lives Matter' şi ai protestelor declanşate în SUA în urma uciderii lui George Floyd în timp ce era interpelat de poliţie.

Citește și: Tudorel Toader îi toarnă pe Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și Viorica Dăncilă: În acel moment mi-am semnat plecarea din Guvern

Demonstraţii violente au izbucnit în Franţa în 2016 după ce Adama Traore a murit tot în timpul interpelării de către poliţie, în urma unei altercaţii la Val d'Oise, un departament la nord de Paris.

Poliţia regiunii pariziene nu este "nici violentă, nici rasistă", a dat asigurări marţi prefectul poliţiei capitalei franceze, Didier Lallement, în condiţiile în care sunt anunţate manifestaţii pentru denunţarea "violenţelor poliţieneşti", într-un context internaţional marcat de revoltele din SUA, informează AFP.

Citește și: Ludovic Orban a promis! Domeniul sănătății va avea parte de mutări importante

"Cunosc suferinţa voastră în faţa acuzaţiilor de violenţă şi de rasism, repetate la infinit pe reţelele sociale şi de unele grupuri de activişti", a scris Didier Lallement într-un email adresat poliţiştilor, potrivit unei informaţii a site-ului Mediapart, confirmată de prefectură şi poliţie.

"Pentru cetăţenii francezi care suntem, o acuzaţie nu este suficientă pentru a fi considerată adevăr. Poliţia aglomerării pariziene nu este nici violentă, nici rasistă: ea acţionează în cadrul dreptului de libertate al tuturor", a subliniat el în acest email adresat celor 27.500 de funcţionari ai poliţiei aglomerării pariziene.

Citește și: Emilia Șercan pune tunurile pe Guvernul Orban: ‘Numire ilegală girată de miniștrii Vela și Bode’

"Nu există rasă în poliţie, nici rasişti sau opresori rasişti. Există funcţionari care se angajează pentru libertate, egalitate şi fraternitate, şi aceasta în fiecare zi!", a adăugat Lallement.

"Dacă unii dintre noi eşuează în exigenţa privind imparţialitatea şi excelenţa, ei vor fi sancţionaţi cum au fost dintotdeauna", potrivit lui.

Citește și: Tudorel Toader îi toarnă pe Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și Viorica Dăncilă: În acel moment mi-am semnat plecarea din Guvern

Marţi dimineaţa, prefectura poliţiei din Paris a denunţat într-un tweet "acuzarea sistematică inadmisibilă a poliţiştilor ce intervin în contexte dificile cu o mulţime ostilă".

Aceste declaraţii intervin în condiţiile în care duminică, la Bondy, o suburbie populară a capitalei franceze, a avut loc o manifestaţie la care cei prezenţi au cerut "justiţie" pentru un adolescent de 14 ani grav rănit la ochi după ce a fost arestat de poliţie.

Citește și: Ludovic Orban a promis! Domeniul sănătății va avea parte de mutări importante

De asemenea, un apel de a manifesta la Paris marţi, de la orele locale 19:00 (17:00 GMT), lansat de comitetul "Adevăr şi justiţie pentru Adama (Traore)", un tânăr de culoare de 24 de ani decedat în 2016 după ce a fost arestat de jandarmi, a fost interzis de prefectura poliţiei.

La 19 iulie 2016, Adama Traore a decedat într-o cazarmă dintr-o suburbie pariziană, la aproape două ore după arestarea lui în urma unei curse de urmărire cu jandarmii. Săptămâna trecută, o nouă expertiză judiciară a exclus responsabilitatea jandarmilor.

Citește și: Emilia Șercan pune tunurile pe Guvernul Orban: ‘Numire ilegală girată de miniștrii Vela și Bode’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.