Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO| Eclipsă inelară de Soare, 14 octombrie: Cum se poate vedea din țara noastră 'inelul de foc'

unsplash.com
eclipsa soare

VIDEO| Eclipsă inelară de Soare, 14 octombrie: Cum se poate vedea din țara noastră 'inelul de foc'

Un eveniment ceresc spectaculos are loc sâmbătă, 14 octombrie. O eclipsă de soare inelară va fi vizibilă în unele părți ale SUA, Mexic și în America de Sud și Centrală.

Oamenii din SUA ar trebui să vadă cel puțin o eclipsă parțială, spune NASA. O eclipsă de soare inelară are loc atunci când Luna trece între Pământ și Soare, blocând cea mai mare parte, dar nu în totalitate, a luminii Soarelui.

Se numește eclipsă inelară pentru că rămâne vizibil doar un inel subțire de lumină.

„O eclipsă inelară are loc doar atunci când Luna se află în punctul cel mai îndepărtat de Pământ. Din perspectiva noastră, pe Pământ, nu blochează complet lumina de la soare, așa că în schimb obțineți acest incredibil inel de foc în jurul Lunii.

„Chiar dacă suntem mai încântați de o eclipsă totală de soare, pentru că poți vedea coroana... este cu adevărat mult mai rar să vezi o eclipsă de soare inelară și deci este un lucru foarte tare de văzut”, a spus dr. Nicola Fox, administrator asociat pentru Direcția de misiune științifică a NASA, conform BBC.

Calea eclipsei inelare de soare din 14 octombrie se va întinde pe o zonă largă, oferind experiențe inedite de vizionare diferite, în funcție de locația dvs.

Cei care se află în interiorul inelarului vor asista la efectul complet al inelului de foc, în timp ce cei din regiunile apropiate vor vedea o eclipsă parțială.

La ce oră poți vedea eclipsa

Eclipsa de soare inelară începe în Oregon la ora locală 09:13 (17:13 BST), trece prin California, Nevada, Utah, New Mexico și se termină în Texas la 12:03 locală (18:03 BST).

"Cel mai important lucru (pentru vizibilitate) este să fiu acolo unde nu este înnorat. Pentru eclipsa din 2017 am fost în Nebraska și era înnorat. Nu mi-a trecut niciodată prin minte că nu o voi vedea din cauza norilor, „, a spus doctorul Fox.

Este esențial să planificați din timp și să găsiți o locație de vizionare adecvată, departe de luminile orașului și clădirile înalte, asigurând o vedere clară a cerului.

Multe cluburi și organizații de astronomie organizează evenimente de vizionare publică, așa că verificați oportunitățile de a observa eclipsa în siguranță.

Cum poți vedea eclipsa în siguranță

„În cazul unei eclipse inelare, deoarece lumina soarelui nu este complet blocată, trebuie să utilizați ochelari de eclipsă, indiferent unde vă aflați”, a spus dr. Fox.

Deși a fi martor la o eclipsă de soare este o experiență uimitoare, este esențial să ne amintim că privirea directă la Soare, chiar și în timpul unei eclipse, poate provoca leziuni grave ale ochilor sau chiar orbire.

Oricine se uită înspre cer ar trebui să facă acest lucru numai cu ajutorul echipamentelor de vizionare de protecție, cum ar fi ochelari de eclipsă aprobați sau un proiector.

Vizionarea oricărei părți a Soarelui strălucitor printr-un obiectiv de cameră, un binoclu sau un telescop fără un filtru solar special fixat peste partea din față a opticii poate provoca leziuni oculare grave.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.