Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Emmanuel Macron somează UE să dea un răspuns rapid la cererea de aderare a Republicii Moldova: Există pericolul ca războiul să se extindă

Emmanuel Macron a declarat joi că vrea ca Uniunea Europeană să emită "un aviz rapid" la cererea Republicii Moldova de aderare la UE, după o întrevedere la Paris cu omologul său de la Chişinău, Maia Sandu, relatează Reuters.

Macron a adăugat că riscul ca războiul dintre Ucraina şi Rusia să se extindă în ţările vecine nu poate fi exclus, scrie agerpres.ro.

"Comunitatea politică europeană nu este o alternativă la procesul de aderare, ci un cadru complementar care, independent de aderare, ar permite structurarea în mod mai puternic a relaţiilor politice, energetice, a investiţiilor, în relaţia cu mai multe ţări care doresc", a afirmat Emmanuel Macron, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o la Palatul Élysée cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

"Ideea ar fi să creăm un nou cadru de cooperare structurată, în care să adunăm naţiuni europene democratice care aderă la setul nostru de valori şi care aspiră să adere la Uniunea Europeană", a explicat Emmanuel Macron, potrivit cotidianului Le Figaro.

"Următoarele săptămâni ne vor permite să furnizăm un răspuns clar Republicii Moldova, care merită acest răspuns, ţinând cont de situaţia geopolitică, în materie de securitate şi umanitară. Agresiunea inacceptabilă comisă de Rusia asupra Ucrainei reprezintă o ameninţare pentru stabilitatea întregii regiuni şi mai ales pentru Republica Moldova, întrucât recentele incidente produse în regiunea transnistreană arată că o extindere a conflictului nu poate fi exclusă", a subliniat preşedintele Franţei.

În ultima perioadă au sporit temerile că Republica Moldova ar putea fi atrasă în conflictul din Ucraina, după ce separatiştii pro-ruşi din Transnistria au acuzat Kievul pentru tiruri de armă, explozii şi incursiuni transfrontaliere ale unor drone.

Săptămâna trecută, ministrul de externe din Republica Moldova, Nicu Popescu, a declarat pentru Reuters că elemente interne din rândul separatiştilor pro-ruşi din Transnistria încearcă să destabilizeze zona şi să alimenteze tensiunile, în contextul în care ţara sa îşi continuă eforturile pentru aderarea la UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.