Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO exclusiv din sediul ROMARM – aparatura și măștile din dosarul DNA, depozitate în ‘condiții total improprii’: ‘În cât timp se vor face praf și pulbere?'

romarm

Măștile anti-Covid care ar fi trebuit să fie date în folosință de ROMARM sunt depozitate în condiții nu tocmai propice, cu apă care se scurge în clădire și mușchi pe pereți. De asemenea, aparatura achiziționată în pandemie stă acum acoperită cu folie, linia de producție fiind sistată. De menționat este că aparatura achiziționată a dat erori după punerea ei în funcțiune la vremea respectivă, iar multe măști nu pot fi valorificate.

Emanuel Ungureanu (USR), membru în comisia care anchetează achizițiile din pandemie și vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților, a fost alături de deputata USR Diana Stoica într-o vizita parlamentară la sediul ROMARM, acolo unde sunt depozitate măștile și aparatura din dosarul instrumentat de DNA. Ungureanu a filmat în interiorul halelor Romarm în care sunt depozitate aparatura care ar fi trebuit să producă măști în cazul în care o nouă pandemie ar fi lovit România, cât și locul de depozitare al măștilor, măști rezultate din procesul de testare.

„Pe aceste echipamente fosta conducere coruptă și incompetentă a ROMARM a plătit aproape de 2 milioane de dolari.

Se vede clar din imagini faptul că, măștile sunt depozitate în condiții total improprii, deși clădirile au fost renovate în bătaie de joc cu suma exorbitantă de 400.000 de lei, la ordinul aceluiași director ROMARM Gabriel Țuțu. 5 milioane de măști putrezesc în depozitele ROMARM din cauza corupției și incompetenței.

Imaginile nu au nevoie de comentarii, apa se scurge liber în interiorul halei, pereții sunt invadați deja de mușchi și licheni, cu toate că, în acte, acele hale figurează ca proaspăt renovate.

În cât timp se vor face praf și pulbere cele 5 milioane de măști?”, a declarat Emanuel Ungureanu în exclusivitate pentru STIRIPESURSE.RO.

Secretizarea raportului

Emanuel Ungurenu, alături de alți membri ai Comisiei de anchetă privind achizițiile din Pandemie, au cerut oficial șefului SRI, cât și Curții de Conturi, să desecretizeze raportul Curții de Conturi în ceea ce privește achizițiile.

„Două milioane de dolari au fost tocate de fostul șef al ROMARM, Gabriel Țuțu, ofițer SRI de rang înalt, în primul tun dat în pandemie de responsabili ai statului român care ar fi trebuit să fabrice pentru nevoile sistemului sanitar și de apărare a României, mijloace de protecție în fața celei mai imprevizibile pandemii din ultimii 70 de ani.

Cu toate că, încă din data de 16.07.2020 Curtea de Conturi a întocmit cu raport de control cu privire la abuzurile comise de fostul șef ROMARM în procesul de achiziție al unor echipamente pentru fabricarea de măști, abia anul acesta Gabriel Țuțu a fost trimis în judecată de către DNA pentru mai multe fapte de corupție.

În mod inexplicabil, raportul Curții de Conturi cu privire la gravele fapte de corupție și incompetență de la ROMARM a fost secretizat.

Din păcate, UPS Dragomirești, o unitate de prestigiu a industriei de apărare a României, unde se fabrică muniție de cea mai bună calitate, a fost atrasă într-un scandal de corupție uriaș din cauza faptului că, în fruntea ROMARM, a ajuns un individ corupt și incompetent sprijinit de SRI, fără ca acesta să fie înzestrat cu calitățile necesare intelectuale și morale necesare să conducă în vremuri de criză o instituție cheie în sistemul de apărare a României.

Am cerut oficial șefului SRI Hellvig să desecretizeze raportul Curții de Conturi privind achizițiile efectuate de ROMARM în pandemie și asumarea erorii de a-l numi și păstra în funcție pe ofițerul SRI Gabriel Țuțu”, a concluzionat Emanuel Ungureanu.

Dependența de China

„România ar trebui să aibă din punct de vedere strategic niște mașini care să ne ajute să nu depindem de China. Doar că prin cumpărarea de la chinezi noi depindem de materia primă și piese de la chinezi. Ceea ce se spunea la început de pandemie prin aceste achiziții nu mai are noimă”, a concluzionat Ungureanu.

Context: ce spune DNA despre afacerea „masca”

Potrivit DNA, pe fondul pandemiei generate de virusul COVID-19, în perioada 19 martie 2020 - 16 septembrie 2021, Gabriel Ţuţu, în calitate de director general al Romarm, cu încălcarea dispoziţiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte şi o societate controlată de Alexandru Piţurcă, în condiţii dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziţie publică ce vizau cumpărarea a şapte utilaje neconforme de producere a măştilor de protecţie, informează AGERPRES.

"Prin demersurile menţionate, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor, valoarea materiei prime şi ulterior contravaloarea unor piese şi servicii conexe (în afara contractului)", arată anchetatorii.

Într-un context asemănător, procurorii spun că, în perioada 19 martie 2020 - 10 aprilie 2020, Gabriel Ţuţu ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanţii societăţilor implicate în aceste achiziţii introducerea într-un circuit comercial de livrare măşti de protecţie neconforme către Ministerul Apărării Naţionale a unui prieten de-al său fără ca acesta să desfăşoare activităţi comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecţie şi efectuarea unor plăţi către acesta (40% din cota de profit rezultată) sub aparenţa unui contract de consultanţă.

"În schimbul acestor 'servicii', suspectul Gabriel Ţuţu ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra funcţionarilor din cadrul MApN şi că îi va determina pe aceştia să încredinţeze direct şi fără proceduri publice contractele de furnizare, dar şi să efectueze recepţia fără problemă a produselor respective şi să achite la timp facturile emise în acest sens. În contextul menţionat, Gabriel Ţuţu ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei", susţin procurorii anticorupţie.

DNA mai arată că Alexandru Piţurcă ar fi acceptat, în mod direct, condiţiile impuse de Gabriel Ţuţu, în schimbul cărora acesta din urmă ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra unor funcţionari din cadrul MApN şi că îi va determina să încredinţeze, direct şi fără proceduri publice, contracte de furnizare produse de protecţie împotriva coronavirusului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.