Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Femeia care a condus Ministerul de Finanțe are ponturi pentru omul pe care Klaus Iohannis vrea să îl pună peste banii țării: 'Este principalul risc'

anca Dragu

Anca Dragu, senatoare USR, are trei recomandări pentru viitorul ministru de finanțe. Fost ministru de finanțe, Dragu atrage atenția că toate instituțiile financiare semnalează ca principal factor de risc pentru economia României lipsa predictibilității.

Conform unor informații prezentate de STIRIPESURSE.RO, viitorul ministru de finanțe va fi impus de la Cotroceni, de către Klaus Iohannis, iar alesul pare să fie Cosmin Marinescu, nimeni altul decât consilierul pe politici economice și sociale al președintelui.

”Nu știm cine va fi ministrul finanțelor începând cu data de 1 iunie, dar am trei recomandări pentru el sau ea.

Aș spune așa: să aibă un dialog și o predictibilitate în politicile fiscal-bugetare. Aceste discuții zilnice că mai modificăm o taxă, că mai impozităm iahturi, produse de lux etc. transmite un mesaj extrem de nociv mediului de afaceri.

Să pună cetățeanul în centrul sistemului, ANAF trebuie să funcționeze pentru cetățean, să sprijine cetățeanul. Acum, nu suntem acolo.

Să ne ținem de ideea de a vedea politica fiscal bugetară ca un factor care să genereze o creștere economică sustenabilă. Vedem măsuri care se iau peste noapte, cu efect pe termen scurt și lung. Politica fiscal-bugetară a României nu e apreciată și Comisia Europeană, FMI, toate instituțiile internațională îl dau ca prim risc atunci când vorbesc despre România.”, a spus Anca Dragu la un eveniment organizat de Grupul de Presă MediaUno și Institutul Național de Statistică la Senatul României.

Anca Dragu a remarcat și cifrele pe care Comisia Europeană le prevede pentru creșterea economică a României și le pune sub semnul întrebării.

”Am văzut prognoza de primăvară de la Comisia Europeană și vine cu o îmbunătățire de creștere economică, estimând o creștere de 3,2% a PIB în termeni reali. Azi, vedem rezultatele la trimestru I din 2023, care par puțin de natură să ne îngrijoreze, numai 0,1% trimestrial. Anualizând, nu prea atingem 3,2%, dar să lăsăm prognozele, contează și alte elemente. Creșterea potențială a României este de 3,5%, orice creștere peste acest nivel atrage dezechilibre macroeconomice.

Cel mai mare risc este la adresa cadrului fiscal-bugetar. Sunt două componente: ciclul politic, care este unul extrem de încărcat, inclusiv rotativa care începe acum și tot anul 2023 desfășurat sub auspiciul acestor schimbări, iar în 2024 e destul de greu să faci economii, fiind an electoral, iar al doilea factor de risc pe care îl identifică Comisia Europeană este presiunea care vine din zona salariilor publice. În 2022, salariile au o creștere negativă de 3-4 procente”, a precizat Anca Dragu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.