Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Femeia care calcula PIB-ul României iese din sistem

Femeia care a calculat, în ultimii 30 de ani, PIB-ul României, la Institutul Național de Statistică, iese din sistem. Adriana Ciuchea a fost, peste 39 de ani, expert statistician în cadrul Institutului Național de Statistică. De-a lungul anilor a coordonat echipele care au monitorizat, zi de zi, evoluția economiei.

Adriana Ciuchea are 62 de ani, este din București și a avut mereu o pasiune pentru cifre. A terminat, în 1983, Facultatea de Planificare și Cibernetică Economică, cunoscută în prezent drept Facultatea de Informatică, unde a studiat foarte multă statistică.

Adriana Ciuchea, expert statistician: „Sunt o imagine sintetică a economiei naționale, cea mai sintetică imagine pe care putem să o avem – presupune folosirea de informații din multe domenii de activitate, calcule, estimări – este o muncă foarte mare pentru a produce în final un indicator important - Produsul Intern Brut – care spune foarte mult despre economia națională”.

Produsul Intern Brut este rezultatul activității economice desfășurate într-o anumită periodă de timp într-un stat. Practic, PIB-ul măsoară starea de sănătate a economiei și arată dacă activitatea economică crește sau scade. Un PIB mare indică faptul că economia are resursele necesare pentru a se dezvolta.

La început, statisticienii de la București au primit ajutor de la experți francezi pentru a înțelege și aplica metoda de calcul. Toți angajații lucrau la un singur calculator, iar datele erau verificate de mai multe ori.

La nivel european, în 2021, PIB-ul României reprezenta 65,5% din media țărilor UE. Pratic, nivelul de trai al populației a crescut, însă economia are nevoie de o industrie puternică.

Adriana Ciuchea, expert statistician: „Societatea nu apreciază munca aceasta la adevărata valoare și acesta este regretul cu care ies la pensie. Aș vrea ca rolul statisticii să fie altul în societate – nicio decizie de politică economică sau socială nu se poate lua fără ca indicatorii statistici să fie la baza acestei statistici”.

După aproape patru decenii de activitate, Adriana Ciuchea a primit premiul de excelență din partea Institutul Național de Statistică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.