Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO| Franţa a testat distrugerea unei drone cu ajutorul unui laser, noua armă la modă

popsci.com
drona laser

Ministrul francez al apărării, Florence Parly, a asistat miercuri la testarea cu succes a distrugerii în zbor a unei mini-drone cu ajutorul unui laser, un sistem experimental care ar putea deveni operaţional din 2024, relatează France Presse.

Ameninţarea reprezentată de drone 'se intensifică, atât în operaţiuni externe, cât şi pe teritoriul naţional', a subliniat cabinetul ministrului apărării înaintea testului efectuat la Biscarrosse, în sud-vestul Franţei, la un centru de testare al Direcţiei Generale Armament (DGA).

Fenomenul este global. Marţi, două drone capcană au fost lansate împotriva aeroportului internaţional din Erbil, în Kurdistanul irakian, iar luni, americanii au doborât o dronă capcană deasupra ambasadei lor din Bagdad, scrie Agerpres.ro.

Mai general, utilizarea dronelor este pe cale să evolueze foarte rapid, după cum se poate vedea în diferite teatre de conflict din lume, în special în recentul conflict din Nagorno-Karabah, ceea ce determină statele să investească în acest domeniu, atât pentru exploatarea dronelor, cât şi pentru protejarea împotriva lor.

Sistemul testat miercuri corespunde celor trei obiective ale luptei antidrone, 'detectează, caracterizează, neutralizează', explică cabinetul ministrului.

Denumit Helma-P şi dezvoltat de compania franceză Cilas, el constă dintr-o carcasă montată pe un trepied care conţine 'un sistem de detectare a dronei, de ghidare ce face posibilă urmărirea dronei şi un laser ce permite neutralizarea acesteia', potrivit ministerului.

Această neutralizare se poate face în două moduri: fie prin orbire pentru a împiedica drona să se orienteze, iar apoi imobilizarea sa, fie 'arderea dronei şi distrugerea ei', operaţiune care ia în prezent 'mai puţin de 10 secunde'.

Obiectivul este de a putea folosi acest sistem în 2024, inclusiv pe teritoriul naţional al Franţei pentru a proteja siturile sensibile sau mari aglomerări de oameni ca în perioada Jocurilor Olimpice, de exemplu, explică cabinetul ministrului apărării, precizând totodată că doctrina exploatării noului sistem, în special protejarea zonelor şi a populaţiei din jur de efectele laserului sau de căderea dronelor distruse se află în curs de concepere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.