Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video | Gheorghiță bagă frica în românii care au avut COVID: Risc de infarct sau AVC la luni de zile sau mai bine de un an de la trecerea prin boală

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Valeriu Gheorghiță

Imunizarea naturală cu Covid 19 nu este acceptabilă, pentru că asociază o serie de complicații care, în prezent, nu pot fi anticipate, declară șeful CNCAV, Valeriu Gheorghiță. El îndeamnă populația, mai ales cea vulnerabilă, să se vaccineze.

„Din păcate, tot mai multe studii arată,în momentul de față, un impact pe termen lung al infecției asupra riscului cardiovascular și cerebrovascular. Sunt date care arată un risc de infarct miocardic, un risc de insuficiență cardiacă, un risc de accident vascular cerebral la distanță la luni de zile sau la mai mult de un an de la trecerea prin boală. Acest risc este se pare mai mare la cei care au dezvoltat forme severe, dar nu este similar cu cel al populației generale, nici la cei care au făcut forme ușoare de îmbolnăvire. Știm că virusul SARS COV 2 se lipește inclusiv de celulele care tapetează pe interior, vasele de sânge și în mod evident că există această predispoziție pe termen lung la anumite afecțiuni cardiovasculare”, spune Valeriu Gheorghiță, citat de Mediafax.

El precizează că, pe termen lung, nu există datele necesare pentru a dimensiona adevăratul impact al trecerii prin boală.

„Același lucru este valabil și pentru cei mici, pentru populația pediatrică, respectiv acel sindrom inflamator multisistemic care apare undeva la 4-6 săptămâni de la trecerea prin boală, chiar dacă au fost forme asimptomatice sau forme inaparente clinic. Deci este foarte important pentru că oamenii iarăși în momentul actual consideră că este o modalitate, dacă vreți, acceptabilă să treci prin boală, ca să dobândești un răspuns imun natural. Sub nicio formă nu este modalitatea de urmat, pentru că trecerea prin boală asociază o serie de complicații pe care, repet, în momentul de față nu le putem anticipa”, adaugă Gheorghiță.

El îndeamnă populația, mai ales cea vulnerabilă, să se vaccineze.

„Varianta Omicron are o virulență intrinsecă mai redusă, dar asta nu înseamnă că nu generează cazuri grave și nu generează decese. Avem cazuri confirmate în toată Europa. Avem procente stabilite. Sigur că riscul de deces este mai mic decât în cazul variantei Delta, dar acest risc nu este zero, sub nicio formă, cu atât mai mult în cazul persoanelor care sunt vulnerabile și care nu sunt protejate prin vaccinare. Deci, din acest punct de vedere, avem cazuri. Din păcate, în continuare, avem forme severe de internări în terapie intensive și decese generate de varianta Omicron asta. Nu trebuie să plecăm de la ideea că, vaccinat sau nevaccinat, riscul de infectare este similar. Este important rezultatul infectării. Una este să ai doar un test pozitiv, să fii asimptomatic sau minim simptomatic, să stai 5 zile acasă și alta este să devii infectat și să faci o formă gravă care după șapte-opt zile, 10 zile de la evoluția bolii, necesită internare în terapie intensivă”, conchide Valeriu Gheorghiță.

Doar 7.488 de români s-au vaccinat în ultima zi, iar puțin de 1.200 au primit prima doză de vaccin, a transmis miercuri CNCAV.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.