DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

VIDEO Guvernul a alocat sume mari pentru 30 de consilii județene, care rămăseseră fară bani de salarii

Guvernul Romaniei
sedinta de guvern Orban

Guvernul acordă sume din Fondul de Rezervă pentru acoperirea cheltuielilor necesare funcţionării Direcţiilor de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) aflate în subordinea Consiliilor Judeţene, în condiţiile în care în mai multe judeţe, dar şi la nivelul municipiului Bucureşti s-a constatat că sumele alocate acestui tip de cheltuieli nu acoperă necesarul.

„Este o situaţie dificilă în care în prezent Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului îşi desfăşoară activitatea, ca urmare a modului în care bugetele Consiliilor Judeţene au fost bugetate şi executate în cursul acestui an. Guvernul a acordat prin legea bugetului de stat o acoperire a cheltuielilor legate de asistenţa socială şi protecţia copilului în cuantum de 60% iar Consiliile Judeţene aveau responsabilitatea acoperirii diferenţei de 40%. În multe situaţii, atât din motive de criză dar nu totdeauna, pentru că a fost an electoral, nu toţi preşedinţii de Consilii Judeţene au administrat în mod responsabil bugetele aflate la dispoziţie astfel încât aceste instituţii au ajuns în imposibilitatea plăţii salariilor personalului”, a afirmat Ionel Dancă sâmbătă.

Citește și: Medicul Adrian Marinescu: ‘Pas cu pas vor fi luate măsuri. Vom vedea că din ce în ce mai multe zone, le vom avea în varianta de lockdown’

Prin proiectul dezbătut în şedinţa de Guvern de vineri seară se asigură sumele necesare pentru plata cheltuielilor aferente lunii octombrie 2020.

Şeful Cancelariei premierului a reclamat „modul deficitar în care unii preşedinţi de Consilii Judeţean au înţeles să gestioneze bugetul Consiliului Judeţean în anul 2020”.

Citește și: Medic: ‘Dacă nu credeți că există COVID19 mergeți voluntari la un spital ce tratează astfel de bolnavi. Țineți de mână un pacient speriat care abia respiră’

„Câteva exemple de foşti preşedinţi de Consilii Judeţene care au acţionat după principiul ”după noi potopul” şi au lăsat în urmă un buget lipsit de resurse pentru plata cheltuielilor curente: Bihor este în situaţia de a primi 8.250.000 lei (...) pentru că fosta administraţie a lăsat bugetul fără resursele necesare pentru acoperirea acestor cheltuieli. Le fel se întâmplă şi la Giurgiu, unde a fost alocată o sumă de 3.700.000 lei, la fel la Maramures unde este nevoie de o alocare 5.800.000 lei, la fel la Sălaj unde a fost alocată o sumă de 4.280.000 lei, Timiş care beneficiază prin acest proiect de act normativ de o sumă de 10.500.000 de lei, Vrancea, unde fostul baron care a administrat judeţul a lăsat bugetul Consiliului Judeţean fără banii necesari pentru plata unor persoane implicate în asistenţa socială are în acest moment nevoie de 6.500.000 de lei”, a explicat Ionel Dancă.

Municipiul Bucureşti va primi suma de 5.125.000, sectorul 5 al Capitalei va beneficia de 6.860.000 de lei, în timp ce sectorul 6 va primi 1.789.000 de lei.

Citește și: Eugen Tomac: ‘Avem nevoie de un vaccin împotriva risipei banilor publici! Statul nu reușește să colecteze veniturile la bugetul de stat’

„Sunt şi situaţii diferite la nivel de ţară care arată şi modul în care au înţeles responsabilii în funcţie sau foştii responsabili ai Consiliilor Judeţene să-şi gestioneze resursele aflate la dispoziţie” a afirmat Ionel Dancă, dând ca exemplu conducerile Consiliilor Judeţene Alba sau Suceava, care nu au solicitat astfel de alocare bugetară „dovedind că au proiectat şi executat în mod corect resursele bugetare aflate la dispoziţie”.

Guvernul ia în calcul şi alocarea unor sume către primării pentru asigurarea cheltuielilor necesare pentru persoanele cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora.

Citește și: E oficial! Președintele a semnat: Zile libere pentru acești angajați .

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.