Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Imagini INCREDIBILE în Belgia: O autostradă a fost transformată în groapă de gunoi după inundaţii

AFP / KILIAN FICHOU
autostrada belgia

Jucării, cărţi şi saltele murdărite de noroi, dulapuri şi frigidere făcute bucăţi, aproximativ 90.000 de tone de deşeuri rezultate în urma inundaţiilor catastrofale din luna iulie se întind pe o bretea de autostradă dezafectată din estul Belgiei, transmite AFP.

Este o imagine spectaculoasă care arată pagubele materiale excepţionale ale inundaţiilor care au provocat moartea a 38 de persoane în zilele de 14 şi 15 iulie, potrivit cifrelor oficiale, potrivit agerpres.ro.

La Herstal, în apropiere de oraşul Liege, una din regiunile cele mai afectate de inundaţii, o porţiune de opt kilometri din autostrada A601 dezafectată a fost transformată în groapă de gunoi improvizată cu o înălţime de şase metri. Toată această

mare de obiecte a fost adusă în ultimele şase săptămâni cu camioanele, după curăţarea cursurilor de apă, a râurilor Meuse şi Vesdre.

Toate aceste bucăţi de viaţă care s-au acumulat reprezintă o provocare care trebuie gestionată atât de aleşii publici cât şi de companiile care se ocupă cu tratarea deşeurilor.

În total, aproximativ 160.000 de tone de deşeuri au fost produse de inundaţii numai în Wallonia, potrivit autorităţilor din această regiune francofonă. Breteaua de autostradă dezafectată de lângă Liege concentrează mai mult de jumătate din cantitatea totală de deşeuri.

Transferul deşeurilor se va face treptat, explică Luc Joine, director general la Intradel, principala firmă de tratare a deşeurilor din provincia Liege. Obiectivul este să se ajungă la reciclarea a 60% din aceste deşeuri, restul fiind destinat incinerării sau îngropării, făcând apel şi la alte firme. Având în vedere amploarea sarcinii, cel mai probabil va fi nevoie de nouă luni pentru a evacua toate deşeurile, un calendar care va fi urmărit cu atenţie de aleşii locali, care doresc să limiteze consecinţele pentru riverani.

Luc Joine dă asigurări că nu există nicio localitate la o distanţă mai mică de 500 de metri, că vor exista puţine emisii olfactive şi că o societate de deratizare intervine deja la faţa locului. Din punct de vedere al mediului, alegerea stocării deşeurilor pe fostă autostradă este o idee bună, susţine Luc Joine. "Deşeurile sunt posibil contaminate cu hidrocarburi, trebuia să găsim un loc care să ne permită evitarea poluării solului. Ori această autostradă este asfaltată, apele sunt colectate când plouă, este potrivită", spune Luc Joine.

Costul tratării deşeurilor în cele trei siteuri rechiziţionate de autorităţile din Wallonia este estimat la 30 de milioane de euro, potrivit ministrului regional al Mediului, Céline Tellier.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.