Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Imagini istorice la Alba Iulia: Familia Regală, patriarhul Daniel și sute de persoane iau parte la Centenarul Încoronării

Sute de militari, mare parte echipaţi în ţinute specifice anului 1922, au participat sâmbătă în Cetatea Alba Iulia la "Parada Încoronării", eveniment la care au asistat, alături de un public numeros, membri ai Familiei regale, patriarhul Daniel şi mai mulţi mitropoliţi şi episcopi, dar şi oficialităţi.

Unul dintre principalele puncte de atracţie din programul manifestărilor de la Alba Iulia dedicate împlinirii a 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, "Parada Încoronării" a constituit momentul la care s-a înregistrat cel mai mare număr de persoane, estimat de organizatori la câteva mii.

Defilarea a fost deschisă de colonel Adrian Teodorescu, şeful Centrului de Pregătire Militară din cadrul Academiei Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu" Sibiu.

A urmat Drapelul de Luptă "Regele Ferdinand I" , purtat de studenţi militari din Sibiu, echipaţi în ţinutele militare din perioada Primului Război Mondial, mai exact ale Brigăzii 7 Infanterie şi 2 Vânători şi Artilerie, folosite până în anul 1922 la momentul Încoronării.

A prezentat apoi onorul un pluton de militari din Garda de Onoare a Jandarmeriei Române, care au purtat ţinuta replică a uniformei de jandarmi model 1918.

Defilarea a continuat cu Garda Drapelului Inspectoratului de Jandarmi Judeţean "Avram Iancu" Alba, urmată de un pluton de militari îmbrăcaţi în uniforma de ceremonie specifică Gărzii de Onoare a Jandarmeriei Române, condus de comandantul acesteia, maior Augustin Vlad.

Prin faţa oaspeţilor au defilat, apoi, elevi ai Colegiului Militar Naţional "Mihai Viteazul" Alba Iulia.

Onorul a fost dat, la final, de Drapelul de Luptă şi militarii Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul", detaşament condus de comandantul Batalionului 1 Ceremonii şi Onoruri Militare, maior Vasile Cătălin Koszta.

În timpul paradei, la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, aflată în imediata apropiere, a fost prezentă o subunitate de Cavalerie a Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, ţinuta militarilor reprezentând o replică a uniformei de brigadier - jandarm călare, model 1874, specifică Divizionului de Jandarmi Călări.

Un alt punct de atracţie a avut loc la finalul slujbei de Te Deum oficiată în incinta ansamblului Catedralei Reîntregirii - un foc de artificii inedit pentru Alba Iulia, respectiv în timpul zilei, scrie agerpres.ro.

Un alt foc de artificii va avea loc în cursul serii de sâmbătă, când este programată şi Ceremonia retragerii cu torţe, susţinută de către personalul Gărzii de Onoare a Jandarmeriei Române.

Evenimentul care a avut loc la 15 octombrie 1922 la Alba Iulia, supranumit "Întabularea Transilvaniei pe România", a consfinţit actul istoric de la 1 Decembrie 1918.

Zeci de mii de persoane, printre care reprezentanţi ai corpului diplomatic, trimişi speciali din mai multe ţări şi jurnalişti străini, au fost prezente în urmă cu 100 de ani, la 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, la încoronarea ca suverani ai României Mari a Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, ceremonie concepută ca un spectacol de neuitat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.