Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video | Incidente de Ziua Naţională a Bulgariei: Premierul, atacat de manifestanții proruși

spiegel.de
Kiril Petkov

Un grup de manifestanți bulgari proruşi care au participat la un protest anti-NATO joi, de Ziua Naţională a Bulgariei, l-au atacat pe premierul Kiril Petkov, aruncându-i cu bulgări de zăpadă în cap, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

''Trădători!'', "Slugile NATO'!' sau ''NATO, afară din Bulgaria!'', le-au strigat manifestanţii membrilor guvernului care participau la o ceremonie pe muntele Shipka.

Când şeful guvernului a început să-şi susţină discursul, o ploaie de bulgări de zăpadă s-a abătut spre capul său. Majoritatea manifestanţilor erau membri ai partidului naţionalist Vazrazdane.

Incidentul a avut loc în faţa Monumentului Libertăţii, ridicat în memoria soldaţilor căzuţi în războiul ruso-turc (1877-1878). Bulgaria îşi sărbătoreşte Ziua Naţională pe 3 martie, data semnării acordului de pace care a pus capăt acelui război, întrucât prin acordul de atunci a obţinut eliberarea de sub Imperiul Otoman.

''Ajunge cu diviziunile în grupuri diferite! A sosit timpul ca Bulgaria să se declare unită, să fim toţi bulgari şi să respectăm toţi Ziua Naţională a Bulgariei'', a subliniat în discursul său premierul Kiril Petkov, un novice în politică şi cu un profil de reformist pro-european şi şcolit în Occident, ajuns premier după o campanie electorală în care a mizat pe un mesaj puternic anticorupţie într-o ţară ce are legături strânse cu Rusia, dar a cărei populaţie este revoltată de corupţia extinsă.

Petkov l-a demis luni pe ministrul apărării, Stefan Ianev, după ce acesta a refuzat să califice drept invazie atacul Rusiei asupra Ucrainei.

Acuzat de simpatii proruse, la fel ca preşedintele Rumen Radev, de care el este apropiat şi este susţinut de socialişti, Stefan Ianev a fost prim-ministru în guvernul interimar de tehnocraţi în perioada mai-decembrie 2021.

Destituirea lui a provocat controverse în interiorul noii coaliţii guvernamentale alcătuite din patru partide. Conform presei bulgare, Partidul Socialist, membru al coaliţiei şi considerat apropiat de Rusia, a votat în şedinţa de guvern împotriva demiterii lui Ianev. Înaintea invaziei ruse în Ucraina, acesta se declarase împotriva dislocării unor trupe NATO în Bulgaria.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.