Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Întrebările Patriarhului Daniel: 'Ce am făcut noi cu libertatea noastră? Ne-a apropiat libertatea mai mult de Dumnezeu sau ne-a îndepărtat?'

basilica.ro
patriarhul daniel

În toate bisericile din Patriarhia Română a fost oficiată, în prima zi a Sfintelor Paşti, duminică, 24 aprilie 2022, slujba Vecerniei Învierii Domnului, numită în popor și „A doua Înviere”. La Catedrala Patriarhală din București, slujba a fost săvârșită, la orele amiezii, de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Preasfinţitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop‑vicar patriarhal, Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, și Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

În cadrul slujbei Vecerniei Învierii a fost citit pasajul evanghelic de la Ioan 20, 19‑25. Potrivit tradiției, textul biblic a fost lecturat în 9 limbi: română, greacă, arabă, latină, ebraică, engleză, italiană, spaniolă și franceză.

În cuvântul de învățătură rostit, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre semnificația pasajului evanghelic lecturat, explicând mai întâi motivul pentru care Domnul le arată ucenicilor Săi semnele Pătimirii Sale: „Această Evanghelie ne arată că Mântuitorul Iisus Hristos, după Învierea Sa din morți, a dorit să‑i încurajeze pe ucenici, încredințându‑i mai întâi de adevărul Învierii Lui. Domnul i‑a salutat prin cuvintele «Pace vouă!» și apoi le‑a arătat mâinile și coasta Sa. Această mărturie este deosebit de semnificativă: deși a înviat din morți, Hristos Domnul poartă pentru veșnicie, în trupul Său, semnele suferinței Sale pe Cruce. El, care a vindecat orbi din naștere și a înviat oameni din morți, putea să vindece semnele cuielor și lancei, dacă dorea. Însă nu a dorit să le șteargă, ci ele rămân în trupul Lui înviat ca semne ale iubirii Sale smerite și eterne și ale legăturii interioare între taina Crucii Sale, ca iubire jertfelnică, și taina Învierii Sale, ca bucurie veșnică. De aceea, Biserica Ortodoxă nu ascunde în noaptea de Paști Crucea, ci o arată în văzul tuturor, adăugând la ea lumânarea de Înviere și proclamând adevărul Învierii lui Hristos”.

În continuare, Părintele Patriarh a remarcat faptul că Mântuitorul a venit la ucenicii adunați în casă trecând prin ușile încuiate: „După Înviere, trupul Său este complet liber. Opacitatea materiei a fost înlăturată, iar timpul și spațiul nu mai sunt piedici pentru comuniunea Lui cu cei care cred în El și Îl iubesc. Trupul lui Hristos Cel Înviat din morți nu este ca trupul lui Lazăr, care a revenit la viața biologică, pământească, trăind încă 30 de ani. Trupul lui Hristos a trecut la un alt mod de viață, la viața cerească, veșnică. De aceea, Sfântul Apostol Pavel spune că «Hristos, Înviat din morţi, nu mai moare. Moartea nu mai are stăpânire asupra Lui». Aceasta este temelia învierii tuturor oamenilor la sfârșitul veacurilor: trecerea de la viața pământească, amestecată cu suferința, la viața veșnică, în bucuria iubirii Preasfintei Treimi, a sfinților îngeri și a tuturor sfinților”.

De asemenea, Patriarhul României a explicat valențele misionare ale citirii acestui pasaj evanghelic în mai multe limbi, citire pusă în legătură cu trimiterea ucenicilor la propovăduire: „Domnul îi trimite pe ucenici în misiunea de a propovădui Evanghelia și de a predica pocăința, spre mântuire, la toate neamurile, începând din Ierusalim. Trimiterea la diferitele popoare și etnii înseamnă că Apostolii trebuiau să cheme la comuniune de iubire în Hristos toate neamurile pământului. Așa se explică de ce, în această zi, citim Evanghelia în mai multe limbi, pentru a arăta că Hristos Domnul nu a venit doar pentru poporul evreu, ci pentru toate popoarele din lume care vor crede în El, Îl vor iubi și vor face parte din Biserica Sfântă a Lui. Trimiterea ucenicilor este o lucrare prin care ei continuă ceea ce Hristos a început. În continuare, Mântuitorul suflă asupra ucenicilor Duh Sfânt și le oferă puterea iertării păcatelor. Aceasta înseamnă că Domnul, care înainte de Răstignirea Sa, la Cina cea de Taină, a instituit Sfânta Euharistie, după Învierea din morți dăruiește ucenicilor o putere dumnezeiască, aceea de a ierta păcatele. Le‑o dăruiește ca ei să poată primi pocăința celor care se căiesc, se spovedesc și cer iertare, fiindcă fără pocăință nu este mântuire. Nimic necurat nu poate intra în Împărăția cerurilor. Prin pocăință și prin primirea iertării păcatelor de la preotul duhovnic, omul se curățește de păcate și se poate pregăti pentru a intra în Împărăție. Dar cina din Împărăția cerurilor este prezentă în Biserică în Sfânta și Dumnezeiasca Euharistie. Aceasta este pregustarea comuniunii veșnice cu Hristos în iubirea Preasfintei Treimi și în prezența sfinților din toate veacurile. Iertarea păcatelor este marele dar pe care Hristos îl face Bisericii Sale, prin ucenicii Săi”, a precizat Preafericirea Sa.

În încheiere, Părintele Patriarh Daniel a subliniat faptul că, după Înviere, Domnul S‑a arătat exclusiv anumitor persoane: „După Învierea Sa din morți, Hristos nu S‑a mai întâlnit cu nimeni din cei care L‑au urât sau lovit, dar S‑a întâlnit cu cei care L‑au iubit. De ce? Pentru a nu face presiuni prin prezența Sa vizibilă, cum spune Sfântul Ioan Gură de Aur, asupra celor care L‑au respins, L‑au refuzat și L‑au umilit. El respectă libertatea acestora, așteptând până la sfârșitul veacurilor, până la Judecata de Apoi, pocăința lor, dacă doresc. De aceea, în Sfânta Scriptură a Noului Testament se spune că vor vedea neamurile pe Cel pe care L‑au răstignit și împuns. Hristos respectă libertatea oamenilor de a‑L primi sau de a‑L refuza. Hristos respectă libertatea oamenilor de a-L primi sau de a-L refuza. Judecata Sa finală, însă, ne arată că El își respectă și propria Sa libertate, nu doar pe a noastră, și anume, libertatea de a evalua ce am făcut noi cu libertatea noastră? Ne-a apropiat libertatea mai mult de Dumnezeu sau ne-a îndepărtat? Ne-a ajutat ea să facem mai mult bine semenilor sau în virtutea libertății i-am tratat cu uitare, indiferență și nepăsare?”, a întrebat retoric Preafericirea Sa.

„Dumnezeu propune mântuirea, dar nu o impune. El nu forțează pe om, dar îl invită să primească mântuirea prin credință, prin Sfintele Taine și fapte bune”, a adăugat PF Daniel.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de membri ai Grupului psaltic „Tronos” al Patriarhiei Române și de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.