Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO/ Inundații apocaliptice în Pakistan - O treime din țară este sub ape iar peste o mie de oameni au murit

cdn.net.au
inundatii-pakistan

Ploile torențiale și inundațiile au dus la inundarea a unei treimi din Pakistan și au ucis peste 1.100 de persoane, dintre care 380 de copii, în timp ce ONU a lansat marți un apel la ajutor pentru ceea ce a descris drept o "catastrofă climatică fără precedent", scrie Reuters, potrivit mediafax.

Elicopterele armatei au ridicat familii blocate și au aruncat pachete cu alimente în zone inaccesibile, în timp ce potopul, declanșat de ploile musonice neobișnuit de puternice, a distrus case, întreprinderi, infrastructură și culturi, afectând 33 de milioane de oameni, 15% din populația de 220 de milioane de locuitori a națiunii sud-asiatice.

În țară s-au înregistrat cu aproape 190% mai multe ploi decât media pe 30 de ani în trimestrul până în luna august a acestui an, totalizând 390,7 milimetri. Provincia Sindh, cu o populație de 50 de milioane de locuitori, a fost cea mai afectată, primind cu 466% mai multe ploi decât media pe 30 de ani.

"O treime din țară este literalmente sub apă", a declarat pentru Reuters ministrul pentru schimbări climatice, Sherry Rehman, care a descris amploarea dezastrului ca fiind "o catastrofă fără precedent".

Ea a spus că apa nu se va retrage prea curând.

Cel puțin 380 de copii se numără printre morți, a declarat premierul Shehbaz Sharif reporterilor în biroul său din Islamabad.

"Pakistanul este inundat de suferință", a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, într-un mesaj video, în timp ce Națiunile Unite au lansat un apel pentru ajutor de 160 de milioane de dolari. "Poporul pakistanez se confruntă cu o muson pe steroizi - impactul implacabil al unor niveluri epocale de ploi și inundații".

Guterres va merge în Pakistan săptămâna viitoare pentru a vedea efectele "catastrofei climatice fără precedent", a declarat un purtător de cuvânt al ONU.

Statele Unite vor oferi 30 de milioane de dolari pentru a sprijini răspunsul Pakistanului la inundații prin intermediul USAID, a anunțat ambasada din Islamabad într-o declarație, afirmând că țara sa este "profund întristată de pierderile devastatoare de vieți, mijloace de trai și locuințe pe întreg teritoriul Pakistanului".

Potrivit primelor estimări, pagubele provocate de inundații se ridică la peste 10 miliarde de dolari, a declarat guvernul, adăugând că lumea are obligația de a ajuta Pakistanul să facă față efectelor schimbărilor climatice provocate de om. Pierderile vor fi probabil mult mai mari, a declarat premierul.

Ministrul pakistanez de externe, Bilawal Bhutto-Zardari, a declarat că sute de mii de oameni trăiesc în aer liber, fără acces la hrană, apă curată, adăpost sau asistență medicală de bază.

Guterres a declarat că cele 160 de milioane de dolari pe care speră să le strângă cu ajutorul apelului vor asigura 5,2 milioane de persoane cu hrană, apă, canalizare, educație de urgență și asistență medicală.

Generalul Akhtar Nawaz, șeful agenției naționale pentru dezastre, a declarat că cel puțin 72 din cele 160 de districte din Pakistan au fost declarate calamitate.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.