Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video| Inundaţii devastatoare în Kentucky: Cel puțin opt oameni au murit

News.ro
inundatii

Cel puţin opt persoane au murit în urma ploilor torenţiale care au provocat inundaţii masive joi în estul statului american Kentucky, a anunţat guvernatorul local, care se teme însă că bilanţul victimelor ar putea fi mult mai mare, informează AFP.

"Se va dovedi că aceasta a fost una dintre cele mai grave, devastatoare şi mortale inundaţii din istoria recentă", a declarat guvernatorul Andy Beshear, în contextul în care numărul dispăruţilor nu este cunoscut, iar meteorologii au prognozat ploi abundente până vineri.

"Pentru moment, pot să confirm cel puţin opt morţi, dar acest număr pare să crească de la o oră la alta", a adăugat guvernatorul american. El se aşteaptă ca bilanţul total al deceselor să fie reprezentat de un număr "cu două cifre", potrivit Agerpres.

În regiunea Jackson, sute de drumuri au fost acoperite de ape, iar numeroase automobile au fost abandonate pe marginea străzilor. În partea joasă a văilor locale înconjurate de păduri, terenurile au fost acoperite joi de o apă murdară de culoare maronie care ajungea în anumite locuri până la nivelul acoperişurilor şi al coroanelor copacilor.

În aceste condiţii, numeroşi localnici s-au refugiat pe acoperişurile caselor lor, în aşteptarea echipajelor de salvare. "Între 20 şi 30 de oameni" au fost evacuaţi pe cale aeriană, a precizat guvernatorul Andy Beshear, joi seară, pentru o televiziune locală.

Odată cu încălzirea planetei provocată de activităţile umane, atmosfera Pământului conţine mai mulţi vapori de apă, crescând riscurile de producere a unor episoade de precipitaţii puternice, potrivit oamenilor de ştiinţă. Aceste ploi, asociate cu alţi factori legaţi mai ales de amenajarea teritoriului, favorizează inundaţiile.

Anumite regiuni din Kentucky au primit 20 cm de ploaie în 24 de ore, alte precipitaţii importante sunt aşteptate până vineri seară, iar alerta de inundaţii a fost menţinută.

Guvernatorul Andy Beshear, reprezentant al Partidului Democrat, a decretat stare de urgenţă în mai multe comitate, unde patru elicoptere ale Gărzii Naţionale, precum şi bărci semirigide au fost trimise pentru a participa la operaţiunile de salvare.

Evacuare cu barca

În apropiere de Jackson, echipele de intervenţie i-au evacuat cu ajutorul unei mici bărci pe localnicii care purtau veste de salvare, transportându-i în afara unei zone în care râul Kentucky a ieşit mult din matca sa obişnuită, inundând numeroase clădiri şi locuinţe, iar nivelul apei a depăşit câteva zeci de centimetri.

Puţin mai departe, un cuplu încerca să salveze ceea ce mai putea fi salvat din casa lor inundată, înghesuind obiecte de mobilier într-o camionetă de mari dimensiuni.

Numărul persoanelor date dispărute nu este cunoscut, pentru că "nu avem în continuare acces în anumite locuri" din cauza curenţilor puternici de apă, a precizat guvernatorul Andy Beshear.

"Mulţi oameni au nevoie de ajutor. Facem tot ce putem pentru a ajunge la fiecare dintre ei", a adăugat el.

"Însă situaţia este dificilă. Sute de persoane îşi vor pierde casele şi asta înseamnă că ne confruntăm cu un nou eveniment care va necesita nu doar câteva luni, ci foarte probabil câţiva ani, pentru ca familiile să îşi reconstruiască locuinţele şi să îşi revină după această tragedie", a mai spus guvernatorul din Kentucky.

Aproximativ 25.000 de persoane au rămas de joi fără electricitate, iar unele dintre ele şi fără apă curentă în acest stat american.

Preşedintele Joe Biden a fost informat în legătură cu situaţia din Kentucky, a declarat purtătoarea lui de cuvânt, Karine Jean-Pierre. Directoarea agenţiei americane de gestionare a catastrofelor (FEMA), Deanne Criswell, se va deplasa vineri în zonele sinistrate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.