Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO | Istoria neștiută din spatele clădirii Operei Naționale Române: Azi se împlinesc 70 de ani de la inaugurare

Facebook
ONB

Înfiinţată încă din 1885, compania lirică română din Bucureşti, devenită teatru de stat în 1921, nu a avut un sediu al său, funcţionând de-a lungul timpului în clădirile unor teatre dramatice sau lirice.

Inaugurarea clădirii Teatrului de Operă şi Balet din Bucureşti, astăzi Opera Naţională Bucureşti (ONB), a avut loc la 9 ianuarie 1954. Spectacolul inaugural ''Dama de pică'' de Piotr Ilici Ceaikovski a fost dirijat de maestrul Egizio Massini, regizor fiind Vladimir G. Ciukov. A doua zi, balerinii Operei au prezentat primul lor spectacol în noul sediu - ''Coppélia'' de Léo Delibes, în coregrafia lui Anton Romanovski şi Oleg Danovski, conform Agerpres.

Clădirea Operei Române a fost construită în 1953, proiectul fiind întocmit de către un colectiv aflat sub conducerea profesorului arhitect Octav Doicescu, potrivit www.umpcultura.ro. În realizarea construcţiei s-a folosit un fond compoziţional clasic la care s-au adăugat elemente stilizate specifice arhitecturii naţionale, conform ''Bucureşti, ghid turistic'' (Dan Berindei, Sebastian Bonifaciu, Editura Sport-Turism, Bucureşti, 1980).

Faţada monumentală a clădirii este prevăzută cu o intrare prin trei arcade înalte. Tot atâtea uşi permit accesul în holul principal, foarte spaţios, desfăşurat pe înălţimea a două niveluri. Sala propriu-zisă are o formă de potcoavă şi are o capacitate de 1.200 locuri. Scena permite montări fastuoase având dimensiuni corespunzătoare: 24 m lăţime, 20 m adâncime şi 30 m înălţime, arată acelaşi volum.

Opera Naţională Bucureşti găzduieşte la ultimul etaj al clădirii Muzeul Operei (deschis în 1964), în cadrul căruia sunt evocate momente şi personalităţi din istoria acestei instituţii culturale. Expoziţia permanentă prezintă o colecţie de peste 30.000 de bunuri culturale, care cuprinde fotografii, programe de sală, afişe, costume de scenă, scrisori, busturi ale marilor muzicieni şi artişti de spectacole de operă, obiecte de recuzită, partituri muzicale etc. Spectatorii o pot vizita în zilele în care sunt spectacole, notează http://ghidulmuzeelor.cimec.ro/.

Totodată, o serie de evenimente culturale, lansări de carte, aniversări şi celebrări sunt găzduite de spaţiul Muzeului Operei, devenit un spaţiu multifuncţional.

Opera Naţională Bucureşti, aflată în subordinea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, este o clădire emblematică cu statut de monument istoric clasat cu codul B-II-m-A-19.003 în Lista Monumentelor Istorice. În 2006, ca urmare a iniţierii unui act normativ prin care au fost statutate organizarea şi funcţionarea specifice instituţiei, prima scenă lirică a ţării a primit titulatura de Opera Naţională Bucureşti (ONB), conform https://www.facebook.com/operanb.ro/.

La 9 ianuarie 2014 s-au împlinit 60 de ani de la inaugurarea sediului Operei Naţionale Bucureşti. Cu acest prilej a avut loc un concert aniversar extraordinar care a cuprins fragmente din "Dama de pică" a lui Ceaikovski, spectacolul inaugural din 1954, dar şi din "Evgheni Oneghin" de Piotr Ilici Ceaikovski, "Boema" de Giacomo Puccini, "Traviata" de Giuseppe Verdi, "Coppélia" de Léo Delibes şi din alte lucrări celebre ale genului.

Între august 2013 şi octombrie 2014, clădirea Operei Naţionale Bucureşti s-a aflat într-un proces amplu de reconsolidare şi renovare, în vederea redării frumuseţii arhitecturale şi cromatice a instituţiei, precum şi pentru îmbunătăţirea acusticii sălii de spectacole în vederea realizării unor reprezentaţii artistice de o calitate superioară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.