Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video | Joe Biden se bucură că democrații nu au pierdut și mai rău alegerile: 'Valul roșu uriaș prezis nu s-a întâmplat'

dw.com
biden

Președintele Joe Biden s-a adresat miercuri reporterilor după ce a trecut de alegerile de la mijlocul mandatului, evitând victorii republicane răsunătoare, chiar dacă președinția sa va intra probabil într-o nouă perioadă de guvernare divizată, notează CNN.

Rezultatele, a spus el, sunt un semn că democrația americană este intactă, în ciuda faptului că a fost amenințată în ultimii ani.

"Ieri am avut alegeri", a declarat Biden în timpul unei conferințe de presă de după ziua alegerilor. "Și a fost o zi bună, cred, pentru democrație".

"Democrația noastră a fost pusă la încercare în ultimii ani, dar, prin voturile lor, poporul american a vorbit și a dovedit încă o dată că democrația este ceea ce suntem", a spus el, adăugând că "în timp ce presa și experții au prezis un val roșu uriaș, nu s-a întâmplat".

"Știu că ați fost oarecum contrariați de optimismul meu neîncetat", le-a spus Biden reporterilor prezenți în sală, "dar m-am simțit bine în timpul întregului proces".

Rezultatele nu au fost nici "bătaia" pe care George W. Bush a descris-o în timpul propriei sale conferințe de presă de după alegerile de la jumătatea mandatului din 2006, nici "bătaia'" pe care Barack Obama a spus că au îndurat-o democrații în 2010.

În schimb, eșecul unui așa-numit "val roșu" de a se materializa marți seara i-a făcut pe democrați, inclusiv pe cei din interiorul Casei Albe, să se simtă entuziasmați și îndreptățiți după un sezon electoral în care aptitudinile politice ale lui Biden au fost puse la îndoială.

"Deși orice mandat pierdut este dureros... Democrații au avut o noapte puternică. Și am pierdut mai puține locuri în Camera Reprezentanților decât orice președinte democrat la primele alegeri de la jumătatea mandatului din ultimii 40 de ani", a remarcat Biden.

"Am sfidat tendințele istorice", a declarat un consilier de rang înalt al lui Biden pentru CNN. "Este destul de extraordinar dacă te gândești la asta".

Rezultatele păreau mai susceptibile de a provoca o analiză în rândul republicanilor decât al democraților, în timp ce fostul președinte Donald Trump tachinează un anunț iminent că va candida din nou la Casa Albă. Mulți dintre candidații susținuți de Trump în cursele de tip "toss-up" au pierdut sau au fost blocați în competiții care erau prea devreme pentru a fi anunțate.

Cu toate acestea, Biden și echipa sa se confruntă în continuare cu perspectiva unor doi ani dificili de guvernare în cazul în care republicanii vor prelua controlul Camerei Reprezentanților. Agenda președintelui ar fi probabil redusă drastic fără o majoritate democrată. Iar republicanii au promis investigații asupra administrației și familiei lui Biden.

Sondajele la ieșirea de la urne au indicat, de asemenea, o nemulțumire încă vie în rândul alegătorilor în ceea ce privește sănătatea economică a țării. Aproximativ trei sferturi dintre alegători la nivel național au declarat că economia este "slabă" sau "nu este bună", iar aceeași proporție a declarat că inflația le-a provocat dificultăți grave sau moderate. Aproximativ două treimi au declarat că prețul benzinei le-a cauzat greutăți.

Alegătorii au o părere sumbră despre felul în care merg lucrurile în general în țară, mai mult de 7 din 10 spunând că sunt "nemulțumiți" sau "supărați".

Pentru președinte, îmbunătățirea stării de spirit sumbre omniprezente a țării va fi o provocare continuă, în ciuda faptului că democrații au depășit marți așteptările. Fără o majoritate în Cameră, instrumentele sale pentru a realiza acest lucru vor fi mai limitate.

Biden și-a petrecut cea mai mare parte a sezonului de campanie concentrându-se asupra problemelor economice, inclusiv asupra domeniilor în care a luat măsuri pentru reducerea costurilor. Dar el a atras unele critici, inclusiv din partea unor democrați, pentru că și-a extins mesajul de încheiere pentru a include dreptul la avort și apărarea democrației.

Înainte de ziua de marți, consilierii lui Biden erau pregătiți să apere tactica și erau pregătiți cu date istorice care arătau că democrații se descurcă mai bine în acest an decât în ciclurile anterioare de la jumătatea mandatului, care de obicei se soldează cu pierderi pentru partidul președintelui în exercițiu.

În cele din urmă, însă, Biden va evita probabil să fie arătat cu degetul și să fie pus la îndoială. Chiar și cu pierderile din Camera Reprezentanților, rezultatele din acest an sunt printre cele mai bune pentru partidul aflat la putere din istoria recentă.

Prin comparație, democrații au pierdut 54 de locuri în 1994, când președintele Bill Clinton era în funcție. Iar la primele alegeri de la jumătatea mandatului lui Obama, partidul său a pierdut 63 de locuri.

Rămâne de asemenea de văzut dacă rezultatele modifică gândirea lui Biden în privința candidaturii pentru un al doilea mandat. Președintele a declarat că intenționează să candideze pentru realegere, iar membrii echipei sale au început pregătirile timpurii înainte de o decizie finală.

Dar o decizie nu va veni probabil decât anul viitor, după ce va discuta cu familia sa în timpul sărbătorilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.