Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Joe Biden: SUA au mers în Afganistan pentru a se răzbuna pe cei care au atacat naţiunea la 11 septembrie 2001

NBC News
joe biden

Preşedintele american Joe Biden a declarat, luni seară, că SUA a mers în Afganistan pentru a se răzbuna pe cei care au atacat naţiunea la 11 septembrie 2001.

"Am mers în Afganistan pentru a ne răzbuna pe cei care ne-au atacat. Nu exista un acord care să susţine protejarea forţelor noastre după 1 mai. Misiunea noastră nu a fost să construim naţiunea", a declarat Biden.

Citește și: ANALIZĂ: Cum au câștigat teren talibanii atât de repede: corupția și dezertările, principalele motive - VIDEO

După retragerea forţelor americane, talibanii au preluat controlul în Afganistan, informează News.ro.

Biden a afirmat că talibanii au fost informaţi că răspunsul SUA va fi unul de forţă dacă vor ataca personalul american sau vor interveni în vreun fel în operaţiune de evacuare. "Ne vom apăra oamenii cu o forţă devastatoare", a spus Biden.

"Nu voi trece această responsabilitatea unui al cincilea preşedinte. Sunt întristat de faptele care se petrec acum, dar nu regret decizia de a retrage trupele. Sunt preşedintele SUA şi totul se termină acum", a spus şeful statului american.

De asemenea, el a mai spus că SUA va continua să sprijine poporul afgan cu ajutorul diplomaţiei şi a cel umanitar.

Biden a adăugat că trupele americane vor continua să sprijine evacuarea personalului civil şi a aliaţilor. El a subliniat că până acum au fost evacuaţi 2.000 de afgani şi se lucrează pentru evacuarea altora, care sunt eligibili pentru viză de imigrant.

"Aceasta este decizia corectă pentru poporul nostru, pentru bravii noştri militari, pentru America", a precizat Joe Biden.

Preşedintele Joe Biden a declarat luni, în prima sa intervenţie publică după ce Afganistanul a căzut în mâna talibanilor, că "apără ferm" decizia retragerii trupelor americane, transmite AFP.

"După 20 de ani, am aflat cu strângere de inimă că nu există un moment potrivit pentru a retrage forţele SUA", a afirmat preşedintele american în discursul său.

Citește și: VIDEO - Imagini dramatice din Kabul: oamenii cad din avion, în încercarea de a fugi din țară

"Adevărul este că toate s-au întâmplat mai repede decât ne aşteptam", a recunoscut preşedintele.

Liderul de la Casa Albă a mai afirmat că scopul intervenţiei americane nu a fost acela de "construi o naţiune", în încercarea de a justifica retragerea din Afganistan, aflată acum sub controlul talibanilor.

"Misiunea noastră în Afganistan nu a fost niciodată menită să construiască o naţiune. Nu a fost niciodată menită să creeze o democraţie centralizată unificată", a susţinut preşedintele SUA, care a adăugat că singurul obiectiv, care este valabil şi astăzi, şi a fost întotdeauna, este acela de împiedica comiterea unui atac terorist pe teritoriul american, relatează Agerpres.ro.

Preşedintele Biden a declarat că SUA au oferit armatei afgane "toate opţiunile" posibile pentru a lupta împotriva talibanilor."Le-am dat toate opţiunile pentru a-şi decide propriul viitor".

Preşedintele american a mai afirmat că Rusia şi China ar fi foarte fericite dacă SUA ar continua să rămână "împotmolite" în Afganistan.

În intervenţia sa, Joe Biden a promis că SUA se vor angaja în favoarea"femeilor şi a fetelor" afgane şi a calificat ca devastatoare scenele care se petrec în acest moment în Afganistan.

Citește și: Femeile din Afganistan spun că întoarcerea talibanilor reprezintă SFÂRȘITUL LUMII .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.