Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Judecătorii se tem să respecte drepturile omului în România: Ce au decis în procesul deschis de ÎPS Teodosie

Facebook
ÎPS Teodosie

Magistraţii Tribunalului Constanţa au amânat pentru miercuri luarea unei decizii în procesul intentat de Arhiepiscopia Tomisului prin care se solicită suspendarea hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) ce interzice participarea la procesiunile şi pelerinajele religioase a persoanelor care nu au domiciliul sau reşedinţa în localităţile în care se desfăşoară aceste activităţi.

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a declarat că orice om trebuie să aibă asigurată libertatea de exprimare şi la religie, scrie agerpres.ro.

Citește și: Gabriela Firea, atac dur la adresa Guvernului Orban: ‘Degeaba dau ei vina pe ruși, chinezi, trumpiști, vina este doar la ei, pentru că au toată puterea’

"Vrem ca astăzi să ne apărăm drepturile de a avea cale liberă spre Peştera Sfântului Apostol Andrei în zilele rânduite de praznic, pe 29 şi pe 30 noiembrie. De asemenea, iată, aceste restricţii prin care creştinii nu au voie să intre în biserică nu sunt fireşti. Acest virus atacă mai ales plămânii. Noi trebuie să-i îmbolnăvim de plămâni? Eu simt nevoia să-i apăr. Ca păstor îmi apăr turma cea cuvântătoare, oamenii de credinţă. Credincioşii mi-au cerut să fiu portavocea lor, să îi apăr, să li se dea voie să fie în biserică. Sunt drepturile noastre constituţionale, drepturile omului de asemenea specifică că orice om trebuie să aibă asigurată libertatea de exprimare, libertatea de religie. Nu facem niciun abuz, dimpotrivă, vrem să oprim nişte exagerări, ca să nu le zic abuzuri, deşi sunt, ca să putem să ne întâlnim datele credinţei noastre. Avem dreptul acesta şi prin Constituţie, şi prin Carta drepturilor omului, astfel încât trebuie să ni se pună nouă dreptul la libertate care ne-a fost îngrădit", a spus IPS Teodosie, înainte de a intra în sala de judecată.

Citește și: Ana Birchall răstoarnă povestea renunțării la pensia specială, prin demisie: ‘Rog share, să se știe adevărul!’

Potrivit avocatei Arhiepiscopiei Tomisului, interzicerea pelerinajului este "o discriminare nepermisă".

"Astăzi este un termen care s-a acordat la solicitarea mea, este un termen de judecare pe urgenţă şi se judecă strict suspendarea hotărârii CJSU nr.72 din 10.11.2020, până la definitivarea acestei judecăţi. Termenul când am depus noi acţiunea a fost dat automat de către calculator pe 4 decembrie. Or, principalul motiv pentru care noi am înaintat această acţiune a fost pelerinajul Sfântului Andrei, cel care a întemeiat creştinismul în România. Ceea ce voi invoca, în primul rând, este o discriminare nepermisă, este vorba de încălcarea legii fundamentale a statului român, Constituţia României", a declarat avocata Diana Iovanovici Şoşoacă.

Citește și: Consilierul lui Ludovic Orban, fost șef ANAF, spulberă USR-ul: ‘Bă, frate, noaptea minții! Cum, băh, neterminaților?’

Tribunalul Constanţa a admis luni cererea Arhiepiscopiei Tomisului de preschimbare a termenului de judecată pentru 24 noiembrie, după ce iniţial fusese stabilită data de 4 decembrie, în procesul intentat cu privire la hotărârea CJSU ce interzice participarea la procesiunile şi pelerinajele religioase a persoanelor care nu au domiciliul sau reşedinţa în localităţile în care se desfăşoară aceste activităţi.

Citește și: Gabriela Firea, atac dur la adresa Guvernului Orban: ‘Degeaba dau ei vina pe ruși, chinezi, trumpiști, vina este doar la ei, pentru că au toată puterea’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.