Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - Junta militară din Myanmar îi ATACĂ PUTERNIC pe protestatari: zeci de oameni arestați și 21 de morți până în acest moment

Twitter
armata myanmar

Forţele de securitate din Myanmar au acţionat miercuri cu focuri de armă şi gaze lacrimogene pentru a reprima demonstraţiile anti-junta din cele mai mari două oraşe din ţară, potrivit Reuters, informează News.ro.

Miniştrii de Externe din ţările asiatice din sud-est au îndemnat la moderaţie, însă nu au reuşit să facă un apel comun către armată pentru a-l elibera pe liderul de facto din Myanmar, Aug San Suu Kyi, şi pentru a restabili democraţia.

Cel puţin 21 de oameni au fost ucişi de la începutul loviturii de stat, pe 1 februarie, când guvernul lui Suu Kyi a fost înlăturat de la putere de armată, fapt care a stârnit proteste în ţară.

Potrivit unei organizaţii care urmăreşte arestările făcute, alte zeci de persoane au fost reţinute marţi, inclusiv organizatorul unui protest despre care a spus că a fost luat sub ameninţarea armei şi urcat într-o maşină neidentificată.

Win Myint, preşedintele înlăturat, se confruntă cu două noi acuzaţii, a spus avocatul lui, între care încălcarea Constituţiei, faptă ce poate fi pedepsită cu până la trei ani de închisoare.

Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) s-a întrunit marţi, online, însă miniştrii de Externe nu au reuşit să facă un progres. Doar patru dintre ei - Indonezia, Malaysia, Filipine şi Singapore - au cerut eliberarea lui Suu Kyi şi a altor deţinuţi.

„Exprimăm disponibilitatea ASEAN de a acorda asistenţă Myanmarului într-o manieră pozitivă, paşnică şi constructivă”, a spus preşedintele asociaţiei, reprezentantul Bruneiului, într-un comunicat.

Ministrul de Externe al Myanmarului desemnat de armată a participat la întrunirea ASEAN, a transmis presa de stat, care a menţionat că Wunna Maung Lwin „a informat cu privire la neregulile votului” din luna noiembrie.

Armata birmană a justificat lovitura de stat spunând că alegerile parlamentare de toamna trecută au fost fraudate şi că reclamaţiile sale cu privire la asta au fost ignorate. Partidul lui Suu Kyi a câştigat detaşat atunci un al doilea mandat de cinci ani, iar comisia electorală a decis că votul a fost corect.

Marţi seară, televiziunea de stat a spus că agitatorii au mobilizat oamenii pe reţelele de socializare şi au format „organizaţii ilegale”. A fost anunţat că forţele de ordine au acţionat cu gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea din Yangon şi că 12 persoane au fost arestate.

Suu Kyi, în vârstă de 75 de ani, a fost reţinută pe 1 februarie şi a apărut, săptămâna aceasta, prin videoconferinţă, la o audiere. Ea este una dintre cele aproximativ 1.300 de persoane reţinute, potrivit activiştilor. Între acestea se numără şase jurnalişti din Yangon, dintre care unul lucrează pentru Associated Press, care a cerut eliberarea lui.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.