Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video | Klaus Iohannis, despre situația din R. Moldova: Nu am semne că s-ar schimba abordarea pro-europeană

Administratia Prezidentiala
Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a vorbit, luni, după întâlnirea cu șeful NATO, Jens Stoltenberg, despre situația din Republica Moldova.

"Sigur că este extrem de important ca Republica Moldova să rămână ferm angajată pe parcursul proeuropean, democratic şi pro-reformă, dar, pe de altă parte, este clar că şi cetăţenii de rând de acolo, administraţiile locale au nevoie de un sprijin suplimentar pe care suntem dispuşi să îl oferim”, a spus şeful statului.

„Moldova este o preocupare foarte specială pentru noi, pentru mine şi nu doar începând din acest an, când au intrat în mari dificultăţi îi ajutăm, ci de când este România un stat democratic şi Moldova s-a angajat foarte ferm pe calea proeuropeană. Moldova are o preşedintă şi o majoritate parlamentară proeuropeană, pro-reforme. Noi suntem bucuroşi şi încurajăm această cale proeuropeană şi pro-reformă. Noi facem un pic mai mult decât să îi încurajăm. Îi ajutăm efectiv cu expertiză, cu lucruri foarte concrete – energie electrică, carburant, lemn, gaz. Însă suntem foarte conştienţi că pentru oamenii simpli din Republica Moldova lucrurile sunt complicate şi de aceea discutăm cu toţi aliaţii, partenerii şi prietenii pentru a găsi şi împreună căi pentru a ajuta Republica Moldova”, a afirmat Klaus Iohannis, chestionat într-o conferinţă susţinută luni cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, dacă parcursul pro-european al Republicii Moldova riscă să fie afectat, în situaţia dificilă din punct de vedere energetic prin care trece ţara, în urma atacurilor cu rachete ale Rusiei în Ucraina.

El a adăugat că „personal, nu am semne că s-ar prefigura schimbări în abordarea Republicii Moldova. Dimpotrivă, cred că oamenii au înţeles foarte bine că este o perioadă foarte complicată şi pentru ei şi pentru noi, dar asta nu înseamnă că reformele se opresc”.

„Pentru noi în România provocarea este mare, fiindcă în afară de reforme şi sprijin punctual pe care suntem foarte dispuşi să îl dăm este nevoie de realizarea unei infrastructuri mult îmbunătăţite de interconectare, poduri, reţele, ş.a.m.d., şi noi suntem pregătiţi ca împreună să facem toate aceste lucruri. Sigur că este extrem de important ca Republica Moldova să rămână ferm angajată pe parcursul proeuropean, democratic şi pro-reformă, dar, pe de altă parte, este clar că şi cetăţenii de rând de acolo, administraţiile locale au nevoie de un sprijin suplimentar pe care suntem dispuşi să îl oferim”, a completat Iohannis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.