Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Ludovic Orban îmbrățișează ideea PSD-ALDE privind un fond de investiții și preferă varianta prezentată de Tăriceanu lui Dragnea

orban tariceanu

Premierul Ludovic Orban a declarat luni, la Palatul Victoria, că se gândește la înființarea unui fond de investiții pe model polonez.

„Fondul de investitii dezvoltat de polonezi, a plecat cu capitalizare de la stat, a fost listat pe bursa si a permis achizitia de actiuni de catre sectorul privat”, a declarat Ludovic Orban. Potrivit acestuia, scopul Fondului, așa cum îl gândesc liberalii, este să fie folosit ca instrument de finantare a unor domenii în care Romania poate sa devina „competitiva” international.

În octombrie 2018, Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu şi Eugen Teodorovici s-au întâlnit, la Parlament, cu oficialii polonezi pentru a discuta despre Fondul Suveran de Investiţii. Liderul de atunci al PSD, Liviu Dragnea, spunea că modelul polonez pentru Fondul Suveran de Investiţii este diferit de modelul aprobat în programul de guvernare al României. Dragnea nu dorea sistemul polonez, cel care a insistat fiind liderul ALDE.

„Eu cred că toată lumea a înţeles în seara asta că vorbim de două lucruri diferite. Fondul Suvean de dezvoltare şi investiţii cum a fost prezentat în campanie electorală de către noi şi cum a fost aprobat în programul de guvernare de către noi este diferit de ceea ce funcţionează Fondul polonez de dezvoltare, sunt alte reguli. Sigur că au aceleaşi obiective, de dezvoltare a ţării”, a zis Dragnea.

„Nu sunt chiar identice cele două proirecte. În modul în care ne-am imaginat noi Fondul polonez pare să aibă un camp de acţiune ceva mai restrâns ca instrument financiar în principal. Dar sigur că au câteva rezultate notabile, de exemplu achiziţiile unui pachet important din acţiunile băncii PECAO din Polonia, care aparţinea grupului Unicredit şi care a devenit în acest fel o bancă poloneză importantă, astfel încât în momentul de faţă, capitalul din băncile poloneze reprezintă 50%. În România probabil că ele reprezintă mai puţin de 20%. Au făcut acest lucru cu scopul declarant de a stimula economia poloneză. Şi alte exemple care au urmat au fost elocvente în această privinţă. Nu am plecat cu intenţia să copiem pe cineva, pentru că nu există două fonduri de dezvoltare identice. Într-un fel funcţioneză în Polonia, altfel în Franţa sau în Italia, în Germania, etc. E interesantă experienţa lor. La noi nu este niciun impas, decât că trebuie două lucruri făcute: trebuie adoptată prin OUG, probabil acre după aceea va veni la dezbatere în Parlament, cadrul general de funcţionare al Fondului de dezvoltare, şi aici trebuie făcută o diferenţă între legislaţia lui şi crearea propriu zisă. Probabil în perioada următoare aceste lucrurui vor fi clarificate la nivelul Guvernului, atât în ceea ce priveşte cadrul legislative general cât şi soluţia concretă”, a declarat și Călin Popescu Tăriceanu, după întâlnirea cu oficialii polonezi.

Citește și: Victor Ciutacu, reacție la vestea că Sorina Matei și Andrei Bădin au fost dați afară de la B1 TV: O vomă slugarnică! .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.