DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

VIDEO Ludovic Orban, la semnarea unui contract de cale ferată unde viteza va fi de 160 km/h: 'Calea ferată trebuie să redevină ceea ce a fost'

Facebook
Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a declarat, marţi, că România va profita de finanţarea europeană, astfel încât să fie reabilitate toate traseele importante de cale ferată.

El a participat, la sediul Ministerului Transporturilor, la semnarea contractului de reabilitare a liniei de cale ferată Braşov - Simeria, componentă a Coridorului Rin - Dunăre, pentru circulaţia cu viteza maximă de 160 km/h, secţiunea Braşov - Sighişoara, subsecţiunea 2 Apaţa - Caţa.

Citește și: Traian Băsescu, atac la Gabriela Firea: Cineva încerca să prezinte Podul Ciurel ca pe o mare realizare, iar podul nu-i terminat

"Odată cu semnarea acestui tronson, practic avem semnate contractele de construcţie pe toate tronsoanele de cale ferată de pe principalul coridor pan-european, legătura dintre Braşov şi Curtici. Din Coridorul IV pan-european, de la Constanţa până la Curtici, a mai rămas un singur tronson care urmează să fie construit, este vorba de tronsonul Predeal - Braşov. În rest toate tronsoanele fie au fost finalizate, fie sunt în curs de construcţie, aici fiind vorba de o modernizare a căii ferate la standarde europene, permiţând viteze de deplasare de până 160 de km/h pentru transportul de persoane şi de până la 120 de km/h pentru transportul de marfă, pe linie dublă, electrificată", a spus prim-ministrul.

Potrivit lui Orban, acest tronson este unul "extrem de complicat", cu o valoare mare a lucrării.

Citește și: Tăriceanu: ‘I-aș ruga pe Iohannis, pe Orban, pe Cîțu să încerce să trăiască cu 1.000 de lei pe lună’

"Vom profita de finanţările masive de care va beneficia România în următoarea perioadă şi obiectivul nostru este să reabilităm toate traseele importante de cale ferată", a arătat el.

Premierul a declarat că, în ceea ce priveşte traseul de cale ferată de pe Coridorul IX pan-european, de la Ploieşti până la graniţa de est, există deja contracte pentru realizarea documentaţiilor tehnico-economice pentru toate tronsoanele.

Citește și: Doctorul Monica Pop a răbufnit: Nu-i credeți pe fățarnici! Neagă public existența Covid, dar dau repede din coate pentru a face rost de medicamente

"Le vom introduce pe exerciţiul financiar multianual, pentru că există la nivel european o prioritizare în ceea ce priveşte strategia de transport, transportul pe calea ferată fiiind considerat un transport prioritar deoarece conferă siguranţă, viteză şi este prietenos cu mediul. De asemenea, pe tronsonul de cale ferată Bucureşti - Craiova - Turnu Severin - Caransebeş - Timişoara - Arad, cu excepţia tronsonului Bucureşti - Craiova, suntem în fază de eliberare a documentaţiilor tehnico-economice pe toate tronsoanele, de la Craiova înspre graniţa de vest, iar cele mai avansate tronsoane urmează să fie finanţate în cadrul facilităţii de Rezilienţă şi recuperare. De asemenea, toată această parte de cale ferată va ajunge să fie modernizată la standardele pe care ni le dorim", a susţinut Ludovic Orban.

Citește și: Traian Băsescu, atac la Gabriela Firea: Cineva încerca să prezinte Podul Ciurel ca pe o mare realizare, iar podul nu-i terminat

El a adăugat că se derulează procedura de licitaţie, după aprobarea documentaţiilor tehnico-economice, pentru semnarea contractului de proiectare şi construcţie pe tronsonul Cluj Napoca - Oradea - Episcopia Bihor, care va viza modernizarea şi electrificarea.

Guvernul are în vedere şi realizarea legăturii între Bucureşti şi Giurgiu, prin reconstrucţia Podului de la Grădiştea pe un nou traseu, a completat Orban.

Citește și: Tăriceanu: ‘I-aș ruga pe Iohannis, pe Orban, pe Cîțu să încerce să trăiască cu 1.000 de lei pe lună’

"Semnul impotenţei guvernărilor de până astăzi este Podul de la Grădiştea, care a fost distrus de inundaţii, dacă ţin bine minte în 2006, şi care nu a fost reparat nici până astăzi. Avem în vedere reconstrucţia Podului de la Grădiştea, sigur, pe un nou traseu, care a fost rezultat în urma documentaţiilor tehnico-economice, astfel încât să asigurăm legătura directă între Giurgiu şi Bucureşti. Sigur, sper, în cadrul acestui exerciţiu financiar, CFR SA să ajungă să fie dotat cu trenuri tehnologice, astfel încât să avem capacitatea să facem refacţia pe trasee care nu sunt neapărat pe coridoarele de transport feroviar. Cert este că dezvoltarea infrastructurii feroviare reprezintă o prioritate pentru noi, iar calea ferată trebuie să redevină ceea ce a fost, un suport al dezvoltării economice, aşa cum sunt toate celelalte investiţii în infrastructură", a afirmat premierul Orban.

Citește și: Doctorul Monica Pop a răbufnit: Nu-i credeți pe fățarnici! Neagă public existența Covid, dar dau repede din coate pentru a face rost de medicamente .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.