Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Ludovic Orban pare resemnat: 'Asta e o bazaconie! îmi vine să mă iau cu mâinile de cap!'

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Ludovic Orban metrou Lucian Bode Orban Bode

Ludovic Orban a explicat de ce România nu face mai multe teste, deși capacitatea ar fi de 50.000 de teste zilnic, iar probele recoltate nu depășesc 40.000. Conform premierului, definiția de caz nu permite testarea unui număr mai mare de români, deși au fost făcute 36.000 sau 38.000 când numărul zilnic de infectări era sub 5.000, iar la aproape 10.000, când numărul contacților ar trebui să fie mai mare, numărul testelor tot nu crește.

”Aș vrea să spunem realitatea, România este pe locul 17 în UE la nivel de infectare. E un val doi, România nu se află pe primele locuri. Avem medici școlari care s-au înscris la Ambulanță și sunt implicați în activitatea de recoltare.

Citește și: Alexandru Rafila trage semnalul de alarmă: s-ar putea ajunge la 25.000 de cazuri de infectări cu COVID-19

Noi avem o capacitate de 50.000 de teste pe zi. Dar, testarea se face în baza unei definiții de caz. Nu poți testa pe oricine. Asta e o bazaconie (n.r. că nu se fac teste ca să nu se depisteze prea mulți infectați, pentru că nu ar face față spitalele)! Testăm cât trebuie să testăm. Toate apelurile la 112 sunt înregistrate. Testările pentru definiția de caz se fac în niște parametri.

Am stabilit să achiziţionăm trei milioane de teste antigen. Dar atenţie şi aceste teste, unu: ele nu pot să stabilească diagnosticul în caz că eşti pozitiv trebuie să dublezi testul cu un test Real Time PCR, dar te ajută, în triaj, în UPU să-şi faci o imagine (...) Pe de altă parte, relevanţa acestui test este pentru simptomatici.

Testele se fac doar pentru simptomatici. Dacă se va considera includerea altor categorii, vom face testări. Nu poți să pui în funcțiune un centru de testare peste noapte. Când aud astfel de afirmații în spațiul public, îmi vine să mă iau cu mâinile de cap!”, a precizat Ludovic Orban la Digi 24.

Citește și: România, în pragul dezastrului sanitar! Virgil Musta: ‘În foarte scurt timp sistemul va fi copleșit și trebuie să găsim soluții’ . .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.