Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO | Metropolitan Opera și-a luat rămas bun de la `Aida`

News
Aida

Peste 260 de spectacole, decoruri faraonice şi costume extravagante: Metropolitan Opera şi-a luat rămas bun săptămâna aceasta de la "Aida", o ilustrare a transformării în care este angajată prestigioasa instituţie din New York, scrie AFP.

Această producţie, jucată pentru prima dată la Met în 1988, a fost mult timp apreciată pentru interpretarea fidelă a operei lui Verdi, înfăţişând iubirea prinţesei etiopiene captive Aida şi a generalului egiptean Radames.

Montată de britanica Sonja Frisell, cu decoruri realizate de italianul Gianni Quaranta, această producţie este renumită pentru "marşul triumfal", cea mai cunoscută arie din "Aida" - un tur de forţă teatral de 15 minute, cu cai adevăraţi, grupuri de dansatori şi multe procesiuni.

O scenă care a încântat încă o dată publicul adunat pentru ultima dată joi în această sală maiestuoasă, cucerită de interpretarea sopranei Leah Crocetto şi a tenorului Jorge de Leon.

"Aida" va reveni la Met în sezonul 2024-2025, dar într-o punere în scenă complet revizuită de americanul Michael Mayer, cu decoruri de catacombe şi efecte de iluminare inovatoare. Soprana afro-americană Angel Blue va juca rolul Aidei.

"Va fi foarte interesant să prezint o nouă punere în scenă", a spus Peter Gelb, directorul Metropolitan Opera, care caută să-şi întinerească publicul fără a-i pierde pe spectatorii obişnuiţi mai conservatori.

"Aida" a fost prezentată pentru prima dată de compozitorul italian Giuseppe Verdi în 1871, într-o perioadă în care Europa era fascinată de Egipt după săpături arheologice majore.

Scenograful Gianni Quaranta, premiat la premiile Oscar, a dorit să restaureze un "aspect monumental" dar şi o anumită "formă de decadenţă".

"Civilizaţia antică dispărea, de parcă ar fi fost îngropată de nisipul deşertului pentru a fi redescoperită abia secole mai târziu", a descris el pentru AFP.

Paleta spectacolului include multe nuanţe aurii, evocând această lume grandioasă, dar apusă.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.