Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Mii de persoane au participat în Mexic la Parada de Ziua Morţilor

captură video
ziua mortilor

Mii de persoane, dintre care multe purtau costume insolite, au participat duminică în centrul oraşului Ciudad de Mexico la Parada de Ziua Morţilor, un eveniment care a fost suspendat anul trecut din cauza pandemiei de COVID-19, informează AFP.

Sub un soare arzător, numeroşi mexicani şi turişti străini şi-au machiat chipurile pentru a imita cranii, s-au deghizat în personaje înfricoşătoare şi au purtat costume colorate, decorate cu flori şi accesorii macabre, potrivit Agerpres.

"Anul trecut, voiam să vin la paradă, dar ea a fost anulată. Acum am profitat de ocazie", a declarat Yadira Altamirano, o mexicancă de 38 de ani care locuieşte încă din copilărie în Statele Unite, în California.

Purtând o rochie neagră cu imprimeuri florale şi machiată precum "Catrina", o reprezentare cadaverică a unei doamne din înalta societate mexicană de la sfârşitul secolului al XIX-lea, Yadira Altamirano participă cu mult entuziasm la tradiţiile asociate Zilei Morţilor.

"Eu sunt singura din familia mea care încă ridică un altar, aduce o ofrandă, apoi cinăm cu toţii împreună pe 2 noiembrie, la miezul nopţii", a declarat ea pentru AFP.

Parada de duminică a pornit din Zocalo, piaţa principală din capitala mexicană, unde directoarea Biroului local pentru Turism, Paolo Felix, a dedicat acest eveniment personalului medical aflat în prima linie a luptei împotriva pandemiei de coronavirus, precum şi persoanelor care au murit din cauza COVID-19.

Mexic, care are 126 de milioane de locuitori, ocupă locul al cincilea în clasamentul mondial al ţărilor care au fost cel mai grav afectate de pandemie, cu 288.276 de decese asociate COVID-19, dintre care 39.851 au fost raportate în Ciudad de Mexico.

Celebrarea Zilei Morţilor a fost posibilă deoarece 83% din totalul adulţilor mexicani s-au vaccinat împotriva COVID-19.

Celebra piaţă Tolsa din Ciudad de Mexico a adus în acest an un omagiu victimelor pandemiei de COVID-19.

Un "monument-ofrandă" a fost inaugurat vineri la iniţiativa autorităţilor mexicane în această piaţă, situată în centrul istoric al oraşului.

Dimensiunii colorate a altarelor tradiţionale ridicate de Ziua Morţilor, în faţa cărora mexicanii îşi omagiază rudele decedate, depunând flori în culori aprinse, mici schelete şi ofrande, noul monument i-a răspuns, prin contrast, printr-o sobrietate tragică a unui zid negru pe care au fost încrustate sute de mici inimi albe din metal, alături de flori şi fotografii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.