Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - Ministrul Agriculturii e la Bruxelles, iar fermierii români în stradă la București: 'Ne tratează ca pe nişte sclavi ai societăţii'

Preşedintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor, Adrian Chesnoiu, şi senatorul PSD Paul Stănescu au discutat cu fermierii care au protestat în Parcul Izvor, în faţa Parlamentului, şi le-au transmis un mesaj de susţinere, cerându-le, totodată, să vină în comisiile de specialitate cu un plan de măsuri pentru sprijinirea agricultorilor români, arată Agerpres. În acest timp, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, se află la Bruxelles, la negocierile privind Politica Agricolă Comună 2021-2027

"La finalul protestului faceţi o listă de revendicări, vă aşteptăm la comisie (pentru agricultură - n. r.) şi la grupul parlamentar al PSD din Cameră şi Senat cu propunerile, iar noi suntem alături de dvs. şi vă vom susţine", le-a spus Chesnoiu fermierilor.

La rândul său, Paul Stănescu, secretar general al PSD, a subliniat că este nevoie mai mult de un plan de măsuri decât de nişte revendicări, un plan prin care să fie ajutaţi agriculturii români.

În discuţia cu fermierii, preşedintele Comisiei pentru agricultură a amintit că deputaţii au depus o moţiune simplă împotriva ministrului Agriculturii, Adrian Oros, din cauza problemelor înregistrate în sector, însă "toţi din arcul guvernamental au făcut scut în jurul lui".

"Noi suntem alături de dvs., fermierii. O să vă sprijinim în continuare şi tot ceea ce vom putea să facem în Parlament pentru dvs. o să facem. Am depus moţiune simplă împotriva acestui ministru, dar au făcut toţi din arcul guvernamental USR-PNL-UDMR scut în jurul lui. Chiar nu înţelege că oamenii nu mai pot? Să vină acum în faţa dvs. şi să vă spună ce e de făcut. Azi e o zi crucială la Bruxelles şi nu merge acolo să negocieze pentru România, deşi este trialogul pentru viitorul agriculturii la nivel european. I-am solicitat public să spună cu ce mandat a plecat Ghinea (Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene - n. r.) la Bruxelles să negocieze în numele României PNRR şi nici până în ziua de azi nu ne-a explicat", a susţinut Chesnoiu.

Ştefan Muscă, un fermier din judeţul Olt, care este de altfel şi prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Forţa Fermierilor, a venit la protest cu un jug agăţat de gât şi a afirmat că fermierii au ajuns să se simtă ca "nişte sclavi ai societăţii".

"Orice revendicări am avut, nu ni s-a dat niciun răspuns, nimic, adică ne tratează ca pe nişte sclavi ai societăţii. În 30 de ani, este prima dată când un ministru votează împotriva fermierilor. Ne-a tăiat bani de la ameliorare, deşi noi ne-am chinuit ani de zile să facem ameliorare în România. A tăiat peste jumătate din buget. Orice îi cerem... I-am cerut scutirea de impozit pe salarii pentru că ne migrează salariaţii de la unul la altul şi nici nu ne-a băgat în seamă. I-am cerut amânarea ratelor la bănci şi a fost imposibil. Este un cetăţean care stă mai mult pe Facebook, pe Google, când vorbim cu dânsul. Acest protest este un început pe care-l facem omeneşte, încercăm să vedem ce primim, pentru că nu se mai poate şi pentru că ne simţim chiar sclavi", a spus Muscă.

Fermierii au scos miercuri tractoarele pe străzile din Bucureşti, manifestând împotriva subfinanţării cronice a sectorului şi a măsurilor luate de politicieni în sectorul agroalimentar.

Un număr de opt tractoare, dintre care patru pe platformă, au început să se deplasează de la ora 12:00 în jurul Palatului Parlamentului. Acestea au plecat din curtea Academiei Române, cu sediul pe Calea 13 Septembrie, claxonând continuu şi având afişate mesaje precum: ''În ce hal aţi adus agricultura României", " Noi hrănim acest popor", "Politicienilor, nu vă bateţi joc de fermierii români!", "Deblocaţi fondurile europene pentru agricultură", "Politicienilor, cu ce v-au greşit fermierii!", "Oros! Ne-am săturat de minciunile tale!".

Protestul de miercuri, organizat de Asociaţia Forţa Fermierilor, a fost autorizat de Primăria Municipiului Bucureşti. Manifestaţia este programată între orele 12:00 - 16:00.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.