Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Ministrul Energiei cere ANRE să intervină, după explozia prețului la energie electrică, în loc ca el să scadă: 'Au un comportament speculativ'

Guvernul Romaniei
Virgil Popescu

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat, miercuri seară, că a observat un comportament speculativ al furnizorilor de energie, care a dus la creşterea preţului, iar ANRE ar trebui să intervină. Popescu afirmă că piaţa trebuie să fie liberă, dar nu fără nicio regulă.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat, miercuri seară, la Digi 24, că preţul energiei este la fel cu cel de anul trecut, creşterile fiind date de un comportament speculativ.

Citește și: INTERVIU Ce se întâmplă cu preţul energiei de la 1 iulie? Ministrul Virgil Popescu: 'Au jucat un pic la speculaţie. Nu ştiu ce au câştigat din asta'

”Dacă un furnizor şi-ar fi achiziţionat anul trecut pentru portofoliul de clienţi casnici care îl avea energia pentru anul 2021, ştiind, încă de la 1 ianuarie 2020, că la 1 ianuarie 2021 piaţa se va liberaliza...Noi ne-am trezit uitându-ne în piaţă şi discutând cu furnizorii că foarte puţină energie a fost vândută către furnizori pe contracte pe un an de zile. Furnizorii foarte puţini au cumpărat, alţii deloc, iar energia a fost vândută către traderi”, a precizat Popescu.

”Dacă tu, funizor, nu ai avut grijă să-ți iei energia în 2020 pentru 2021 (...) şi vii şi spui anul acesta că nu ai curent şi cumperi de pe piaţa zilei următoare, când anul acesta, fiind o cerere mare, preţul este mai mare, înseamnă că nu ai avut un comportament normal, ai avut un comportament speculativ”, a adăugat ministrul.

Citește și: Ministrul Energiei, Virgil Popescu pune punctul pe i - a fost singurul proiect inovativ şi cu o mare reducere a emisiilor de CO2. Romgaz a depus acest proiect

Acesta a susţiut că şi pe piaţa reglementată tot furnizorii au avut de câştigat.

”Furnizorii nu s-au obişnuit cu piaţa liberă, nu s-au obişnuit că piaţa liberă are reguli şi au un comportament speculativ. Sunt lucruri care trebuie reglementate mai bine de către ANRE, piaţă liberă, dar toti să respecte nişte reguli”, a mai declarat ministrul.

Acesta afirmă că nu toţi furnizorii au avut acest tip de comportament.

”Sunt anumiţi furnizori care caută să-şi vândă business-ul pentru că au vândut în piaţă ceea ce nu au avut (...) Dacă ar fi cumpărat energie din timp, ea ar fi fost ieftină, poate că nici piaţa zilei următoare nu era la acest nivel, nu era nevoie de atâta energie”, a mai declarat Popescu, precizând că ”ANRE ar trebui să intervină”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.