Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - Ministrul Justiției le pune 'capac' celor care se feresc de justiție, după fuga lui Sorin Oprescu: 'E un fenomen'

Inquam Photos - George Călin
Inquam Cătălin Predoiu

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a vorbit despre cazul lui Sorin Oprescu, prins de autoritățile grecești. Predoiu susține că instituția pe care o conduce o să propună o inițiativă legislativă astfel încât cei care vor să se sustragă de la o decizie a instanței să nu mai poată să facă acest  lucru.

„În legătură cu aceste proceduri de extrădare, sunt lucruri pe care ministrul Justiţiei nu le poate spune şi lucruri pe care le poate spune. Ceea ce nu pot să fac şi nu o să fac este să comentez o procedură în curs aflată pe rolul unei instanţe, fie din România, fie dintr-un alt stat, implicit al unui stat al Uniunii Europene. Nu am făcut-o niciodată şi nu am să o fac nici de acum înainte. Pot însă să spun că Ministerul Justiţiei a derulat proactiv toate procedurile de extrădare şi a sprijinit în acelaşi timp instanţele române când au derulat la rândul lor proceduri de extrădare pe cadrul legislativ al mandatului european de arestare. Deci nu în toate procedurile de extrădare este implicat Ministerul Justiţiei. Dar ori de câte ori suntem chemaţi să sprijinim o astfel de procedură o facem şi s-a făcut acest lucru constant, indiferent de discontinuităţile în managementul Ministerului Justiţiei. Este, dacă vreţi, una dintre instituţiile care nu a fost afectată niciodată de evoluţii politice sau administrative la vârful ministerului. Asta va fi politica noastră şi în continuare.

Ce mai pot să spun este că ne preocupă în cel mai înalt grad desfăşurarea cooperării judiciare internaţionale în materia extrădării şi a executării hotărârilor judecătoreşti definitive penale, cu atât mai mult cu cât există un cadru solid legislativ paneuropean cu privire la aceste proceduri. Şi noi ne-am dori foarte mult ca toate statele membre să aplice cu rigurozitate aceste principii în cadru european în materia extrădării. Ne-am dori ca toate instanţele din toate statele membre ale Uniunii Europene să fie la fel de prompte şi riguroase precum sunt instanţele din România.

În niciun caz nu plec de la premisa că existenţa Mecanismului de Cooperare şi Verificare înseamnă a priori o scădere a calităţii procedurilor şi a actului de justiţie în România, situaţie prevăzută de la caz la caz, or practica ce demonstrează că instanţele române cooperează foarte bine în materia extrădării, dar în ultimii ani am avut situaţii în care nu s-a întâmplat acest lucru şi din partea instanţelor din alte state membre. Două state membre. Nu doresc în niciun fel să fiu interpretat în sensul că intervin asupra independenţei judecătorilor din niciun stat membru, mă exprim strict în cadrul mandatului de ministru care cunoaşte procedurile în curs în materia extrădării. Şi noi am făcut demersuri, vom mai face în continuare pentru a ameliora această cooperare judiciară internaţională în limita competenţelor. Altfel, despre niciun caz în parte nu putem comunica în mod particular”, a precizat Cătălin Predoiu.

„Un fenomen”

Ministrul Justiției susține că fuga unora de sistemul de justiție a devenit un fenomen.

„Foarte curând, Ministerul Justiţiei va propune iniţiativă legislativă (...) care să acopere o lacună legislativă (...), pur şi simplu va trebui să răspundem legislativ unui fenomen de dată recentă, acesta al sustragerii de la efectele hotărârii judecătoreşti definitive penale pronunţate de o instanţă din România. Codurile (penale - n.r.) nu prevăd o astfel de situaţie, pentru că nu ne-am confruntat cu acest fenomen, este un fenomen de dată recentă. În măsură ce această cazuistică se acumulează, este limpede că avem de-a face cu un trend.

Am lansat un studiu în 2020 asupra acestei probleme, am lansat şi câteva scrisori către omologi, am reluat în ianuarie această problemă şi (...) suntem foarte aproape de a propune un astfel de cadru normativ. Intervenţia, chiar dacă nu este de anvergură, este foarte delicată, pentru că aici e o linie foarte fină între nevoia statului, dar şi a cetăţeanului care este reprezentat de stat, să ducă la îndeplinire prevederile în hotărâri judecătoreşti definitive penale şi imperativul de a proteja drepturile şi libertăţile cetăţenilor, inclusiv prezumţia de nevinovăţie. Cred că suntem foarte aproape să găsim exact punctul în care să respectăm ambele deziderate şi să propunem în dezbatere publică, în primă fază, un astfel de proiect de act normativ care să se adreseze acestui fenomen", a spus Cătălin Predoiu.

Sorin Oprescu a fost prins în Grecia. El fusese condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare, pentru fapte de corupție.

De asemenea, Elena Udrea, fost ministru al Turismului, se află în arest în Bulgaria, unde a reușit să fugă.

Vezi și: Șeful DNA, despre fuga din ţară a unor politicieni și afaceriști cercetați în dosare de corupție: Procurorii DNA nu au nicio atribuţie .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.