Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO | Moment de reculegere la locul accidentului aviatic din 2014 - Sora Aurei Ion cere finalizarea dosarului

Asociatia Aura Ion

Rude şi voluntari ai Asociaţiei Aura Ion, studenta decedată în accidentul aviatic petrecut la data de 20 ianuarie 2014 în Munţii Apuseni, s-au recules duminică la locul tragediei, pe Vârful Petreasa, la peste 1.400 de metri altitudine, informează Agerpres.

Aceştia au urcat pe jos, prin zăpadă, prin pădure, pe ultima parte a drumului, până în Dâmbul Bumbului, locul unde a căzut aeronava în urmă cu 9 ani, şi au aprins o lumânare şi au depus o floare albă lângă un brad în care se presupune că a stat tânăra în ultimele ore de viaţă.

De asemenea, ei au aprins mai multe candele şi au pus buchete de flori şi în foişorul de lemn, un "altar" construit de localnici în 2014 la locul în care s-a prăbuşit aeronava.

Potrivit imaginilor postate duminică pe reţele sociale de către sora mai mare a Aurei Ion, Mariana Ciucă, aceasta şi-a exprimat revolta că la 9 ani de la producerea tragediei procurorii nu au finalizat încă dosarul.

"Sunt 9 ani în care ai fi sperat că justiţia din România îi va face dreptate, dar nu. În România, sistemul te tratează ca pe un neom. (...). Le cerem procurorilor de caz să facă ceva odată. (...). Trebuie să-i dăm pace, să se odihnească. A trecut prea mult timp", a spus Mariana Ciucă, convinsă de faptul că sora sa ar fi putut fi salvată.

În august 2018, procurorii militari au dispus clasarea unei părţi din dosarul accidentului aviatic din Apuseni, respectiv cea cu privire la activitatea autorităţilor de la ISU, STS, Jandarmerie, MApN, MAI, Poliţie, prefecţi, aleşi locali, "întrucât acţiunile/ inacţiunile acestora nu s-au interpus în lanţul cauzal care a determinat decesul, nefiind întrunite elementele de tipicitate ale acestor infracţiuni", iar "în activitatea acestora nu au existat încălcări ale îndatoririlor de serviciu".

Pe de altă parte, procurorii au declinat către Parchetul General o altă parte a dosarului, în legătură cu acţiunile sau inacţiunile desfăşurate de cei doi piloţi ai avionului, medici, dar şi controlori şi lucrători de la ROMATSA.

Două persoane au decedat şi cinci au fost rănite după ce aeronava în care se aflau, de tip BN 2, a căzut, în 20 ianuarie 2014, într-o zonă împădurită din Apuseni. Cele şapte persoane aflate la bordul aeronavei, doi membri ai echipajului şi cinci persoane din echipa medicală, se deplasau la Oradea pentru o operaţie de prelevare de organe pentru transplant.

Potrivit specialiştilor de la Medicină Legală Alba, Aura Ion, în vârstă de 23 de ani, a decedat ca urmare a mecanismului combinat de expunere la temperaturi scăzute şi tulburări de dinamică respiratorie, consecinţa unui traumatism cervico-toracic. Cauza morţii pilotului Adrian Iovan a fost şoc traumatic şi şoc hipotermic, consecinţă a unui politraumatism şi expunerea la temperaturi scăzute.

Salvatorii au ajuns la locul accidentului după cinci ore.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.