Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Neuralink, proiectul lui Elon Musk de legare a creierului de computer, prezintă o maimuţă 'care joacă Pong cu mintea'

elon musk

Neuralink, proiectul lui Elon Musk ce dezvoltă o interfaţă care leagă creierul de computer, a lansat o înregistrare video despre care susţine că prezintă o maimuţă care joacă jocul video Pong cu mintea, relatează vineri BBC.

Semnalele cerebrale ale maimuţei au fost transmise wireless (fără fir) printr-un dispozitiv implantat, scrie Agerpres.ro.

Scopul este acela ca interfaţă să permită în cele din urmă persoanelor care suferă de afecţiuni neurologice să îşi poată controla telefoanele sau computerele de la distanţă.

Faptul că nu au fost utilizate fire reprezintă un "progres semnificativ", a apreciat un expert, adăugând însă că sunt necesare mai multe informaţii.

Maimuţa macac, pe nume Pager, a fost învăţată mai întâi să joace jocul video cu un joystick şi a fost recompensată cu un smoothie de fructe.

În timpul acestui proces, dispozitivul Neuralink a înregistrat informaţiile despre neuronii activaţi pentru controlarea mişcărilor specifice.

Apoi, joystick-ul a fost deconectat, lăsând maimuţa să controleze jocul doar cu mintea.

Într-o postare pe blog, cercetătorii au scris: "Misiunea noastră este aceea de a construi un sistem clinic BMI (Brain Machine Interface - interfaţă creier-computer, n.a.) sigur şi eficient, wireless şi în totalitate implantabil".

"Principalul nostru obiectiv este de a le reda oamenilor cu paralizie libertatea digitală, de a comunica mai uşor prin text, de a-şi manifesta curiozitatea pe internet, de a-şi exprima creativitatea prin fotografie şi artă şi, da, de a juca jocuri video", au adăugat reprezentanţii proiectului.

Sistemul "ar putea fi, de asemenea, folosit pentru a restabili mobilitatea fizică", prin utilizarea legăturii pentru a citi semnale din creier, ce ar putea fi folosite pentru a stimula nervii şi muşchii corpului.

Procesul va trebui, însă, rafinat. "În cazul maimuţei, calibrăm decodificatorul prin cartografierea tiparelor de activitate neuronală la mişcările reale ale joystick-ului. Nu vom putea folosi, însă, o astfel de strategie pentru persoanele cu paralizie", se precizează în text.

Răspunsul lui Musk la acest experiment a fost, ca de obicei, unul îndrăzneţ. El a scris pe Twitter: "Primul produs Neuralink va permite unei persoane paralizate să utilizeze un smartphone cu mintea mai rapid decât cineva care îşi foloseşte degetele mari". El a continuat spunând că următoarea etapă va fi "să ofere, de exemplu, paraplegicilor posibilitatea de a merge din nou".

Ambiţia pe termen lung a lui Musk este de a introduce o eră a "cogniţiei supraomeneşti", parţial pentru a combate ceea ce, în opinia sa, ar fi o inteligenţă artificială atât de puternică încât ar putea distruge rasa umană.

Andrew Jackson, profesor de interfeţe neuronale la Universitatea Newcastle, a declarat cu privire la acest experiment: "Controlul asupra cursorilor computerului cu ajutorul creierului de către maimuţe nu este tocmai nou, iar această demonstraţie extinde o activitate care datează cel puţin din vremea studiilor de pionierat de la începutul anilor 2000. Controlul din înregistrarea video arată impresionant, dar în lipsa unei publicări adecvate a informaţiilor lor este greu de apreciat cum se compară cu stadiul actual al tehnicii de ultimă generaţie".

Faptul că nu există cabluri care să pătrundă prin pielea maimuţei şi că semnalele creierului sunt trimise wireless este, însă, "cu siguranţă, nou şi inovativ", a adăugat Jackson.

"În opinia mea, acesta este progresul în acest caz şi este important, atât pentru îmbunătăţirea siguranţei aplicaţiilor umane (firele prin piele sunt o cale potenţială de infectare), cât şi ca modalitate de îmbunătăţire a bunăstării animalelor utilizate în studiile din neuroştiinţă. Echipa Neuralink a realizat, cu siguranţă, progrese semnificative în acest sens", a subliniat Andrew Jackson.

Neuralink a prezentat anterior o înregistrare video cu un porc pe nume Gertrude, cu un cip în creier, şi un computer care îi urmărea activitatea neuronală în timp ce căuta hrană.

Cofondatorul Neuralink, Max Hodak, a scris recent pe Twitter despre posibilitatea utilizării tehnologiei şi a ingineriei pentru a crea noi specii: "Probabil am putea construi Jurassic Park dacă am dori", a spus el, adăugând că nu ar crea "dinozauri genetic autentici" şi că ar fi nevoie de 15 ani de reproducere şi inginerie pentru a obţine "specii noi super exotice".

Unii experţi se arată însă mai preocupaţi de bunăstarea maimuţelor şi a porcilor pe care Neuralink îi foloseşte în experimentele sale actuale.

Doctor Katy Taylor, directorul ştiinţific în cadrul organizaţiei Cruelty Free International, a declarat: "Este frapant faptul că animalele sunt folosite în acest tip de experiment grotesc, determinat de curiozitate. De fapt, 57% dintre experimentele din universităţi ar avea loc în prezent în domeniul cercetării de bază, mare parte din acestea fiind conduse de nimic altceva decât de curiozitate şi, cu siguranţă, nefiind impuse prin lege".

Pe blogul său, Neuralink a indicat că toate animalele au fost bine tratate, îngrijirea lor fiind evaluată de medici veterinari. "Pager trăieşte cu cel mai bun partener al său, Code. Le place să se balanseze afară din casa lor din copac şi să doarmă în hamace după o sesiune antrenantă de jocuri pe calculator", conform Neuralink.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.