Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO – Nicolae Ciucă face un anunț crucial: 'România este o țară norocoasă. Avem nevoie anual de 20% de gaze din import'

Inquam Photos / Octav Ganea
nicolae ciuca

Premierul Nicolae Ciucă îi liniștește pe români, în contextul crizei enrgetice generate de invazia Rusiei în Ucraina și stoparea livrărilor de gaz către Polonia și Bulgaria. Din acest punct de vedere, susține șeful Guvernului, România este o țară norocoasă. Noi avem nevoie anual de 20% de gaze din import, anunță Ciucă.

„Noi avem nevoie anual de 20% de gaze din import și, sigur, la chestia aceasta se adaugă și celelalte demersuri prin care identificăm surse alternative de asigurare a cantității necesare de gaz. În perimetrul de la Caragele [jud. Buzău] există speranțe ca primele gaze să fie extrase în anul 2024, iar în perimetrul Neptun Deep mai devreme de finele anului 2026-2027 nu putem să sperăm că vom avea gaz din Marea Neagră.

Cert este că, în tot acest ansamblu, trebuie să recunoaștem că România este o țară norocoasă, având această resursă deosebit de importantă. Echipele de la Ministrul Energiei a participat la toate aceste demersuri comune și cu certitudine ne vom înscrie în ansamblul de măsuri pentru identificarea de noi surse de gaz.

Cu premierul bulgar vom discuta de asemenea și când va fi finalizat interconectorul dintre Grecia și Bulgaria și în felul acesta vom putea să beneficiem şi de gazul lichefiat care poate fi adus în Marea Mediterană şi descărcat fie în terminalele din Grecia, fie din Turcia. Sunt demersuri concrete, care se vor întâmpla.

Pe partea de energie electrică, am luat de asemenea măsuri ca să sporim şi să fim cât mai repede independenţi din punct de vedere al asigurării nevoii de consum. Ne înscriem în tot ceea ce înseamnă programele UE pe energie regenerabilă, concomitent cu continuarea demersurilor în ceea ce priveşte asigurarea punerii în funcţiune a centralei de la Iernut. A fost OUG pe care am aprobat-o săptămâna trecută în guvern. Urmează ca în baza prevederilor acestei OUG să se finalizeze aceste lucrări.

Există de asemenea demersuri întreprinse să putem să demarăm începerea punerii în funcţiune a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă şi de asemenea partea de proiect în ceea ce priveşte asigurarea de rectoare nucleare de dimensiuni mici pentru a putea să echilibrăm întreg sistemul. În toată această chestiune se adaugă fondurile asigurate din fondul de modernizare de la UE, prin care trebuie să asigurăm infrastructura pentru sistemul energetic din România, în special pentru că şi Ucraina şi Republica Moldova s-au decuplat de sistemul din Rusia şi în momentul de faţă sunt cuplate la sistemul european, ca atare este nevoie să asigurăm şi ţările vecine”, a spus Nicolae Ciucă, la TVR.

Vezi si: Video | Premierul Ciucă afirmă că 'România e o țară norocoasă': Criza gazelor naturale ne poate ocoli datorită resurselor din Marea Neagră .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.