Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video| Olandezii sărbătoresc 'Ziua Regelui', deşi încrederea populației în monarhie a înregistrat o scădere semnificativă

RFI România
Olanda

Milioane de olandezi au ieşit joi pe străzile oraşelor din Ţările de Jos pentru a celebra sărbătoarea naţională "Ziua Regelui", îmbrăcaţi în haine portocalii şi bucurându-se de pieţele în aer liber, deşi încrederea populaţiei în monarhie a înregistrat o scădere semnificativă, relatează Reuters.

Regele Willem-Alexander, care împlineşte vârsta de 55 de ani şi a cărui zi de naştere este marcată prin această sărbătoare naţională, nu mai este atât de popular ca în trecut, potrivit unui sondaj anual realizat de compania de cercetare Ipsos, după vacanţa petrecută de monarh în Grecia în timpul pandemiei şi încălcarea regulilor de distanţare socială, potrivit Agerpres.

Încrederea populaţiei în primul rege al ţării din ultimii peste 120 de ani, care i-a succedat mamei sale, regina Beatrix, în urmă cu 10 ani, a scăzut la 46% în 2023, potrivit sondajului, în timp ce sprijinul pentru monarhie în ansamblu a scăzut la 55%.

Aceste cifre erau de aproximativ 75% până la începutul pandemiei de COVID-19, în 2020.

Cu toate acestea, Willem-Alexander a atras încă zeci de mii de fani, îmbrăcaţi în haine portocalii în semn de omagiu adus familiei regale din Ţările de Jos - casa de Orania, joi la Rotterdam, în timp ce regele a participat la festivităţi alături de soţia lui, mult mai populară, regina Maxima, şi două dintre cele trei fiice ale lor.

De Ziua Regelui, "pieţe libere" sunt amenajate în aproape toate oraşele olandeze, iar rezidenţii construiesc tarabe de ocazie sau rulează covoare pe care vând obiecte de care nu mai au nevoie sau pe care nu le mai doresc contra unor sume care variază de la câţiva eurocenţi la câţiva euro.

Centrele istorice din Amsterdam, Utrecht şi Haga au fost pline de petrecăreţi miercuri seara până târziu, când petrecerile de "Ajunul Regelui" au dat startul festivităţilor.

Premierul olandez Mark Rutte a declarat miercuri că scăderea popularităţii familiei regale nu îl îngrijorează, lăudând în acelaşi timp rolul monarhiei în "unificarea" ţării.

"Sprijinul va varia întotdeauna, dar acesta nu este un motiv de îngrijorare", a spus el. "Şi un sprijin de 55%? Haideţi! Eu cred că am un sprijin de 20%", a mai spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.