Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video | Pensionar ucrainean, fără picioare, 'luptă' în teritoriile ocupate de ruși

Kyiv Post
herson ucraina lupte

Un pensionar ucrainean care și-a pierdut picioarele îi sfidează pe ruși participând la rezistența în teritoriile ocupate. El a strâns bani pentru armata ucraineană și a participat la protestele din Herson, potrivit Reuters, anunță Mediafax.

La mai bine de jumătate de secol după ce cangrena l-a lăsat fără picioare, Hryhoriy Yanchenko s-a alăturat rezistenței ucrainene. În vârstă de 75 de ani, el a îmbrăcat tricoul cu dungi albastre și bereta albastră ale unității de parașutiști sovietice în care a servit și a condus căruciorul său electric prin orașul Herson, ocupat de ruși, pentru a colecta donații.

El a dezvăluit faptul că a folosit un difuzor pentru a difuza imnul național al Ucrainei și astfel a strâns peste 600.000 de grivne (16.400 de dolari) în șase luni înainte de a fugi în septembrie în orașul Zaporojia, controlat de Ucraina. Banii, inclusiv unii donați din greșeală de militarii ruși, au fost folosiți de un grup ucrainean pentru a cumpăra lunete, accesorii pentru puști, îmbrăcăminte și vehicule pentru a transporta trupele ucrainene către liniile de front, a declarat el.

„Uneori întâlneam orci (ruși) care chiar îmi puneau bani în găleata mea. Poate că era din cauză că sunt handicapat", a spus el, zâmbind.

„Începeam (în fiecare dimineață) de pe strada mea. Ieși, dar nu știi dacă te întorci acasă", a declarat Yanchenko, pentru Reuters, la biroul grupului de ajutorare din Zaporojia care s-a ocupat de el după ce a fugit din Herson.

Yanchenko, care a servit în forțele aeropurtate sovietice în perioada 1966-1969, a încercat să-i sprijine pe soldații ucraineni de când separatiștii susținuți de Rusia au cucerit părți din estul Ucrainei în 2014.

Mai întâi, el și prietenii săi au organizat un concert caritabil. Apoi au început să colecteze alimente, haine și alte bunuri. În ciuda riscurilor, Yanchenko s-a alăturat protestelor de stradă față de ocupația rusească. De Ziua Independenței Ucrainei, pe 24 august, a ieșit în stradă cu un steag ucrainean în coșul căruciorului său și purtând o cămașă ucraineană brodată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.