Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Peste 50.000 de persoane manifestează împotriva Franţei în capitala Bangladeshului, Dacca

digi24.ro
proteste Bangladesh

Cel puţin 50.000 de persoane au manifestat luni, la Dacca, potrivit poliţiei, îndemnând la boicotarea produselor franţuzeşti şi acuzând Franţa de susţinerea caricaturilor profetului Mahomed, în urma unor declaraţii ale preşedintelui francez Emmanuel Macron pe tema libertăţii de exprimare, reatează AFP, potrivit news.ro.

Manifestanţii, care au răspuns apelului grupării radicale Hefazat-e-Islam, una dintre principalele grupări islamiste din ţară, au fost împiedicaţi să se apropie de Ambasada Franţei la Dacca, unde securitatea a fost consolidată.

Ei s-au dispersat fără incidente, potrivit poliţiei.

Organizatorii au dat asigurări că la adunare au participat peste 100.000 de manifestanţi.

Citește și: Gabriela Firea dă de pământ cu Ludovic Orban: ‘Inculpat pentru cel puțin trei infracțiuni – corupție și abuz în serviciu, șantaj la adresa bucureștenilor și cumpărare de voturi’

Aceasta este cea de treia şi cea mai importantă de până acum manifetsaţie de amploare organizată de o săptămână de către partide islamiste împotriva Franţei şi preşedintelui său în Bangladesh, o ţară cu peste 168 de milioane de locuitori, majoritatea musulmani.

Manifestanţii protestează faţă de declaraţiile prin care Emmanuel Macron a apărat dreptul la caricaturizare, în numele libertăţii de exprimare, în urma decapitării la 16 octombrie, de către un islamist, a profesorului francez Samuel Paty, care le-a arătat elevilor săi, la ore, caricaturi Charlie Hebdo ale profetului Mahomed.

Islamul interzice - în interpretarea sa strictă - orice reprezentare a lui Mahomed.

Manifestaţii antifranceze au avut loc în mai multe ţări musulmane.

Luni, aproximativ 3.000 de persoane au manifestat în faţa sediului Ambasadei Franţei la Jakarta, potrivit poliţiei.

În Bangladesh, Guvernul - în mod oficial laic - a păstrat până în prezent tăcerea asupra acestor manifestaţii.

Luni, manifestanţi care au plecat de la Moscheea Baitul Mokarram - cea mai mare din ţară - scandau sloganuri precum ”boiocotarea mărfurilor franţuzeşti” sau ”credincioşii sunt fraţi, Macron, tu eşti în pericol”.

”Nu defăimării profetului Mahomed”, mai strigau ei, sau ”nu ne este frică de gloanţe şi de bombe”.

Citește și: DOLIU în PSD: Un primar a murit din cauza coronavirusului .

Într-o coloană de doi kilometri lungime, manifestanţi agitau portrete ale lui Macron cu tălpi de încălţăminte imprimate pe faţă sau cu coarne demonice şi un fals sicriu al preşedintelui francez, pe a cărui efigie au ars-o din nou.

SCUZE

Numeroşi manifestanţi au venit din alte regiuni. Organizatorii au acuzat poliţia de blocarea intrării la Dacca a unor autocare cu manifestanţi.

Adjunctul liderului Hezafat-e-Islam, Junaid Babunagari, i-a cerut premierului Sheikh Hasina să îndemne Parlamentul să-l condamne pe Macron.

”Îndemn comercianţii să arunce produsele franceze. Cer ONU să ia măsuri dure împotriva Franţei”, a tunat el în faţa manifestanţilor. Alţi reprezentanţi ai Hefazat i-au cerut lui Macron să le prezinte scuze musulmanilor din întreaga lume.

După prima publicare a unor caricaturi cu Mahomed, în urmă cu 15 ani, decătre ziarul danez Jyllands Posten, subiectul provoacă cu regularitate manifestaţii în masă în Bangladesh, o ţară în care grupări islamiste, inclusiv Hefazat, reclamă o lege care să pedepsească blasfemia cu moartea.

În 2013, zeci de mii de susţinători ai Hefazat-e-Islam au manifestat la Dacca, unde au cerut execuţia unor bloggeri atei şi adoptarea unor legi împotriva blasfemiei, iar aproximativ 50 de persoane au fost ucise în confruntări cu poliţia - unul dintre cele mai grave episoade de violenţă politică din istoria ţării.

Citește și: Gabriela Firea îi bate obrazul lui Ludovic Orban: ‘Este proiectul pe care eu, împreună cu Institutul Matei Balș, condus de profesorul Adrian Streinu-Cercel, l-am inițiat încă din primăvară’ .

Din 2013 în 2016, Bangladeshul s-a confruntat cu un val de asasinate ale unor activişti şi bloggeri laici. În iulie 2016, un atentat islamist la o cafenea la Dacca s-a soldat cu 22 de morţi, inclusiv 18 străini.

În 2018, Dacca s-a dotat cu o legislaţie controversată cu privire la securitatea online, care permite proceduri judiciare împotriva unor persoane acuzate de rănirea sentimentelor religioase ale populaţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.