Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO | Premierul Ciolacu, la recepția de Ziua Franței: 'Cel mai important partener strategic în Europa, sunt sigur că susținerea pentru Schengen va continua'

ciolacu ambasada frantei

Franţa este cel mai important partener strategic al României în Europa şi primul partener şi în privinţa cooperării descentralizate dintre cele două state, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, vineri, la recepţia oferită cu prilejul Zilei Naţionale a Republicii Franceze, organizată la sediul ambasadei.

"România şi Franţa împărtăşesc o istorie consistentă, cu un filon esenţial: flacăra ideilor vibrante ale Revoluţiei franceze, pe care o sărbătorim astăzi. Majoritatea elitelor româneşti s-au format ca studenţi la Paris şi au adus apoi acasă nobilele idealuri ale libertăţii şi egalităţii. Mai mult, ei chiar le-au transformat în fapte, în modele instituţionale care au inspirat crearea Statului român modern. Puternica apropiere lingvistică şi culturală a fost dublată şi de viziunea comună atât la nivel european, cât şi internaţional. Astăzi, relaţiile noastre privilegiate s-au intensificat semnificativ. Franţa a fost unul din principalii susţinători ai integrării noastre în Uniunea Europeană şi ai aderării la NATO. De altfel, Franţa şi-a asumat rolul de naţiune-cadru în consolidarea posturii Aliate pe Flancul Estic al NATO în urma declanşării războiului din Ucraina, iar România este unul dintre marii beneficiari de securitate ca efect al acestui demers. Franţa este şi cel mai important partener strategic în Europa, un partener care ne susţine în procesul de aderare la OCDE şi apreciez în mod deosebit sprijinul constant şi solid pe care România l-a primit în toţi aceşti ani", a afirmat Marcel Ciolacu, potrivit Agerpres.

Premierul a transmis mulţumiri şi pentru susţinerea constantă din partea Franţei a aderării României la Schengen.

"Sunt sigur că această susţinere va continua şi în următoarele luni, cruciale pentru noi din această perspectivă", a completat Ciolacu.

Şeful Executivului a evidenţiat importanţa colaborării pe partea economică între Franţa şi România.

"Pe plan economic, aşa cum am evidenţiat şi la Forumul de afaceri franco-român organizat acum câteva zile, Franţa reprezintă, în continuare, un partener-cheie al României, cu investiţii majore în sectoare de importanţă deosebită. Salut creşterea schimburilor comerciale cu 16% în 2022 faţă de anul precedent şi prezenţa în România a peste 10.000 de firme cu capital francez. Sper să răspundem şi cu dezvoltarea investiţiilor româneşti în Franţa în viitor. Având un puternic potenţial comercial, acest parteneriat are un impact semnificativ şi de aceea sperăm să-l intensificăm", a mai afirmat Ciolacu.

El a subliniat faptul că Franţa este primul partener al României şi în privinţa cooperării descentralizate.

"Există înfrăţiri, asocieri, cooperare şi parteneriat între diferite autorităţi publice locale şi centrale, şcoli şi universităţi sau organizaţii non-guvernamentale. Iar proiecte precum colaborarea pe tema laserului de la Măgurele şi în zona academică şi de cercetare arată dimensiunea profundă a relaţiilor noastre", a adăugat premierul.

În final, a mulţumit ambasadoarei Franţei la Bucureşti, Laurence Auer, pentru activitatea depusă.

"Vreau să vă mulţumesc, doamnă ambasador, pentru colaborarea de excepţie! Aţi imprimat o energie cu totul specială parteneriatului istoric dintre România şi Franţa, sper să ştim cum să păstrăm această energie şi în viitor. Mă bucur să sărbătorim împreună acest ceas aniversar, în care gândurile mele cele mai calde se îndreaptă către poporul francez. Vive la France!", a încheiat şeful Executivului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.