Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Proiectul 'Fii Avocat în Şcoala Ta !' - Predoiu, la Colegiul 'Mihai Viteazul': A trăi după lege este nobil

FDVPDR
tineri elevi studenti

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a pledat marţi, în faţa elevilor de la Colegiul Naţional "Mihai Viteazul", pentru "alegerea corectă de a trăi după lege", care aduce beneficiul unei vieţi "împlinite" şi "nobile", potrivit Agerpres.

 


"Cred că acest program vă va ajuta să faceţi alegerea corectă şi anume de a trăi după lege, în spiritul legii, în respectul legii, în plăcerea de a respecta legea. Există o plăcere în a respecta o lege, de a urma o cale, o conduită prescrisă. Tot Universul funcţionează după legi, legi naturale pe care dumneavoastră le studiaţi, societăţile funcţionează după legi, legi create de oameni, de multe ori influenţate de legile naturale. Nu puteţi face abstracţie de lege. Poate că legea, ca şi idee, concept, realitate, nu a intrat încă în micro-universul dumneavoastră, în grupurile în care vă petreceţi timpul. Au alţii grijă de dumneavoastră deocamdată - familiile, şcoala, dar, în curând, veţi instrumenta singuri relaţia cu legea", a afirmat Predoiu.

El a participat la deschiderea celei de-a doua ediţii a proiectului "Fii Avocat în Şcoala Ta!", derulat de Baroul Bucureşti.

Potrivit ministrului, "deşi este cea mai grea, poate, uneori, calea legii este cea corectă şi cea care aduce beneficii pe termen mediu şi lung".

"Nu numai de ordin financiar, nu la asta mă gândesc când spun beneficii, ci la beneficii morale, beneficiul unei vieţi liniştite, beneficiul unei vieţi împlinite, beneficiul unei vieţi nobile, pentru că a trăi după o lege este nobil", a punctat Cătălin Predoiu.

Ministerul Justiţiei are "tot interesul de a se adresa unui public educat, unei societăţi învăţate să respecte legea, unei societăţi determinate să aleagă respectarea regulii şi a legii", a adăugat el. "Numai în acest fel putem trăi civilizat împreună, numai în acest fel şi eforturile financiare societăţii, ale statului de a face să fie respectată legea şi să fie protejaţi cetăţenii sunt mai mici", a explicat Predoiu.

"Acest respect este cu atât mai puternic şi cu atât mai profund cu cât există convingerea că aceasta este calea corectă, iar această convingere se formează solid exact la vârsta dumneavoastră. Aveţi suficientă experienţă şi discernământ şi cunoştinţe ca să începeţi să asimilaţi acest concept şi, în acelaşi timp, sunteţi îndeajuns de fragezi, de puri, de inocenţi, dacă vreţi, încât să fie cel mai bun moment pentru a planta această sămânţă a respectului legii", a încheiat ministrul Justiţiei.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a evidenţiat, la rândul său, importanţa proiectului "Fii Avocat în Şcoala Ta!".

 

 

"Cred cu tărie că este nevoie să creştem nivelul elevilor pentru educaţie juridică în şcoli. Trebuie să ne familiarizăm cu legile şi pentru a contribui activ la ele şi cred că ceea ce dumneavoastră aţi reuşit să acumulaţi în cadrul dezbaterilor organizate în cadrul proiectului vă va ajuta şi în viaţa cotidiană. Este şi o formă de prevenţie, dacă vreţi, pentru a avea un viitor mai just şi mai echitabil pentru fiecare dintre noi. Sunt convinsă că putem să susţinem în continuare o astfel de formare în rândul elevilor, viitorii cetăţeni activi, responsabili şi corect informaţi, care înţeleg importanţa menţinerii echilibrului dreptăţii în societate", a spus Deca.

Întrebată despre introducerea materiei "Educaţie juridică în şcoli", Ligia Deca a afirmat că o estimare privind data introducerii acesteia va putea fi realizată în circa o lună, o lună şi jumătate.

"Cred că momentul în care vom putea să finalizăm materiile-cadru pentru liceu va fi momentul în care vom realiza dacă putem începe cu toate materialele pregătite, pentru că nu e vorba doar de plan-cadru, e vorba şi de programe, de manuale, de pregătirea cadrului didactic. O să avem această estimare, cred eu, într-o lună, o lună şi jumătate. Dar asta nu ne opreşte să promovăm educaţia juridică în şcoli şi să folosim toţi partenerii valoroşi pentru a creşte competenţele în acest domeniu", a transmis ministrul Educaţiei.

 

 

Printre invitaţi s-au numărat fostul ministru al Educaţiei Monica Anisie, preşedintele Comisiei pentru învăţământ, tineret şi sport din Senat, preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR), avocat Traian Briciu, parlamentarul Daniel Fenechiu, prodecan al Baroului Bucureşti şi vicepreşedinte UNBR, decanul Baroului Bucureşti, avocat Ion Dragne, inspectorul general adjunct Municipiul Bucureşti, Amalia Stoenescu, reprezentanţi ai Inspectoratelor şcolare Ilfov şi Teleorman, precum şi directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, Claudia Nicolae.

Proiectul "Fii avocat în şcoala ta!" pentru anul şcolar 2022 - 2023 a fost lansat în luna septembrie, iar temele principale sunt "De la drepturi şi libertăţi la infracţiuni în mediul online"; "Eu, proprietatea şi banii. Drepturi şi obligaţii"; "Drepturile şi obligaţiile mele de zi cu zi".

AGERPRES este partener media al evenimentului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.