Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Propunere de nerefuzat a lui Vladimir Putin pentru SUA: Liderul de la Kremlin AMENINȚĂ că Rusia va reacționa la extinderea NATO spre estul Europei

Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a cerut joi Washingtonului să extindă cu un an tratatul bilateral de dezarmare nucleară New START, până în februarie 2022, transmite Reuters.

Şeful statului rus a făcut această solicitare în conferinţa sa de presă anuală - de această dată online în contextul pandemiei de COVID-19 -, transmisă în direct de posturile de televiziune ruse, scrie agerpres.ro.

Citește și: Florin Busuioc: ‘Virusul ăsta n-a apărut așa, din neant. A fost creat. Marile companii nu au fost afectate’

Putin a acuzat SUA de începerea unei noi curse a înarmării, subliniind că drept răspuns Rusia a fost nevoită să dezvolte arme hipersonice şi că dezvoltă noi arme pentru a contracara rachete nucleare străine.

Tratatul New START, ultimul acord major dintre SUA şi Rusia, care vizează o parte a arsenalelor celor doi adversari geopolitici, a fost semnat în 2010.

Citește și: EXCLUSIV Să râdem cu Clotilde Armand! Și-a trecut în CV-ul oficial că a fost ‘primar pentru o noapte’ în 2016, la Sectorul 1

Acest tratat menţine arsenalele ambelor ţări mult sub nivelul lor din perioada Războiului Rece, limitând la 700 numărul lansatoarelor de rachete nucleare strategice desfăşurate şi la 1.550 numărul focoaselor nucleare.

O eventuală expirare în februarie 2021 a acestui tratat, negociat în timpul preşedinţilor Barack Obama şi Dmitri Medvedev, provoacă temeri referitoare la o relansare a cursei înarmărilor şi la deteriorarea relaţiilor dintre cele două puteri, într-un domeniu extrem de sensibil.

Citește și: Florin Roman îl taxează dur pe Dacian Cioloș și îl compară cu Liviu Dragnea: ‘Speram să nu mai trăiesc un astfel de moment

De asemenea, liderul de la Kremlin a susţinut că Rusia trebuie să reacţioneze la extinderea NATO către Est.

Pe de altă parte, Putin a spus că Rusia şi China au interese comune în multe domenii. ''Referitor la China, avem interese suprapuse în multe domenii'', a afirmat preşedintele rus, adăugând că aceste interese similare au contribuit la relaţiile pozitive dintre Moscova şi Beijing.

Citește și: Codrin Ștefănescu este îngrijorat în privința lui Liviu Dragnea: ‘De două zile nu reușim să luăm legătura cu el’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.