Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video | 'Erdogan este un criminal' - Conflict diplomatic și proteste de amploare în Irak, după un bombardament care a ucis civili

În mai multe orașe irakiene au avut loc proteste la sfârșitul zilei de 20 iulie, după ce oficialii au afirmat că loviturile de artilerie turcești au ucis cel puțin opt persoane și au rănit alte aproximativ 23 într-o zonă de stațiune din districtul Zakho, în guvernoratul Duhok, la începutul zilei.

Manifestanții s-au adunat în jurul sediilor diplomatice turcești din Bagdad, Karbala și Najaf pentru a protesta împotriva atacului. Mai multe steaguri ale Turciei au fot arse. În Najaf, oamenii au atacat un birou turc de vize. Aceștia au scris „Erdogan este un criminal” pe pereții instituției. Poliția s-a desfășurat pentru a monitoriza demonstrația din fața Ambasadei Turciei din Bagdad. Turcia a negat afirmațiile irakienilor potrivit cărora ar fi responsabilă pentru atac.

O criză diplomatică a fost generată de incidentul de miercuri. Consiliul Național de Securitate irakian a ordonat Ministerului de Externe de la Bagdad să îl recheme de la Ankara pe ambasadorul irakian și să oprească toate demersurile pentru trimiterea unui nou ambasador în această țară. Purtătorul de cuvânt al operațiunilor comune irakiene, Tahseen Al-Khafaji, a declarat că atacul asupra Duhok este o încălcare a suveranității țării.

Ministerul turc de Externe i-a invitt pe oficialii guvernamentali irakieni să coopereze în „dezvăluirea adevăraților autori ai incidentului dezastruos din provincia irakiană Duhok”.

„Turcia este împotriva tuturor atacurilor care vizează civili. Ea îşi desfăşoară lupta împotriva terorismului în conformitate cu dreptul internaţional”, a afirmat Ministerul turc de Externe într-un comunicat.

Miercuri, nouă civili, printre care copii, au fost ucişi şi 23 răniţi de tiruri de artilerie în Kurdistanul irakian pe care Bagdadul le-a atribuit Turciei.

Fără să îl menţioneze direct, Ankara a făcut aluzie la o eventuală responsabilitate a PKK, considerat terorist de către Ankara şi aliaţii săi occidentali.

„Aceste tipuri de atacuri care vizează civili nevinovaţi, considerate a fi comise de organizaţia teroristă, vizează lupta hotărâtă şi justă a ţării noastre împotriva terorismului”, a adăugat ministerul turc.

Surse anonime din cadrul „serviciilor de securitate”, citate de postul privat turcesc NTV, au atribuit şi ele responsabilitatea pentru atac PKK.

„Turcia este pregătită să ia toate măsurile necesare pentru a scoate la lumină adevărul”, a afirmat ministerul turc, îndemnând guvernului irakian „să nu facă declaraţii sub influenţa propagandei teroriste”.

Premierul irakian, Mustafa al-Kazimi, a adoptat mai devreme un ton neobişnuit de ferm faţă de vecinul său turc, condamnând o „încălcare flagrantă a suveranităţii sale”.

Ankara, care, de 25 de ani, a instalat de facto zeci de baze militare în Kurdistanul irakian, a lansat o nouă operaţiune militară la mijlocul lui aprilie împotriva luptătorilor din PKK în nordul Irakului.

Irakul şi-a anunţat, de asemenea, miercuri seară intenţia de a-şi rechema însărcinatul cu afaceri la Ankara pentru consultări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.