Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Raed Arafat dă de pământ cu Vlad Voiculescu și Andreea Moldovan: Cei doi demiși AU MINȚIT fără să clipească

Inquam Photos / George Calin
Raed Arafat

”Nu doresc sa intru in polemici si discutii pe tema ordinului cu criteriile de carantinare, care face subiectul atentiei opiniei publice. Consider insa necesara clarificarea documentata a unor aspecte procedurale pentru care am fost contactat de mai multi reprezentanti ai mass-mediei.”, așa își începe declarația Raed Arafat în care expune clar că Andreea Moldovan și Vlad Voiculescu au mințit fără să clipească, în fața presei, când au vorbit despre celebrul ordin care a dus la demiterea lor.

Cei doi au spus că Arafat știa despre ordinul de carantinare și că el trebuia să îl anunțe pe Florin Cîțu, nu ei. În plus, Voiculescu și Moldovan au declarat că ordinul nu avea nevoie de aprobarea CNSU.

Citește și: Vlad Voiculescu și Andreea Moldovan, despre ordinul de carantinare: 'Nu era nevoie de aviz CNSU' / 'Nu am făcut de capul meu'

Raed Arafat a făcut, vineri seară, precizări, într-un mesaj pe Facebook, după ce s-a afirmat că ştia despre modificarea criteriilor de carantinare, acestea fiind discutate în Grupul tehnico – ştiinţific.

Arafat a precizat că Grupul a fost înfiinţat cu mult înainte de pandemie şia re un Regulament de funcţionare în care se spune clar că deciziile luate nu devin executorii, ci trebuie trimise CNSU pentru avizare.

”Grupul tehnico - ştiinţific nu ia decizii de la sine şi le execută. Deciziile grupului pleacă ca propuneri către CNSU condus de primul ministru unde se dă aprobare sau se pot modifica nişte criterii pe care noi le propunem, în alt sens, pentru a ieşi hotărârea CNSU, iar unele dintre aceste decizii sunt transformate în acte normative cum ar fi Hotărâri de Guvern sau chiar OUG. Există la alineatul 6 (din Regulamentul de funcţionare al Grupului Tehnico - Ştiinţific - n.r.) că în situaţii excepţionale sau când e un pericol iminent se pot aplica deciziile Grupului, dar cu informarea CNSU. Nu a fost cazul”, a declarat Raed Arafat.

Acesta a adăugat că, în 23 martie, Grupul tehnico - ştiinţific a avut o şedinţă în care s-au discutat criteriilede carantinare, dar nu s-a luat o decizie.

”Şedinţa a avut mai multe discuţii. A fost convocată şi după ce am primit şi mai multe recomandări de la INSP care trebuiau discutate în cadrul Grupului şi în cadrul şedinţei s-au discutat criteriile şi, într-adevăr, s-a discutat asupra unuia dintre aceste criterii şi asta este numărul de locuitori într-o localitate care să fie considerată ca localitate mare, 50.000 sau 100.000. Şi votul a fost să fie considerat numărul de 100.000 de locuitori în cadrul Grupului, dar asta nu a însemnat aprobarea întregului set de criterii care a apărut în ordin. De altfel, orice şedinţă se termină cu o decizie. Decizia nu prevede aprobarea criteriilor, ci doar aprobarea criteriilor propuse de INSP în ce priveşte programul de weekend şi orele la care se opreşte circulaţia în timpul weekendului şi alte aspecte în ce priveşte sălile de sport şi fitness, dar nimic despre criteriile de carantinare. Iar dacă citim decizia, aceasta spune că «în cursul zilei 23.03.2021 se va propune emiterea unei hotărâri CNSU cu privire la stabilirea unor măsuri necesare a fi aplicate în unităţile de învăţământ», asta era pentru partea de învăţământ, apoi, până la data de 25 martie 2021 se va propune emiterea unei hotărâri CNSU privind adoptarea unor măsuri necesare a fi aplicate în vederea răspândirii SARS CoV-2. În cadrul CNSU au fost modificări, nu s-a adoptat orele propuse de noi în Grup, ci s-au adoptat ore mai târzii şi nu s-a adoptat măsura interdicţiei circulaţiei în afara localităţii, în weekend”, a declarat Arafat.

Secretarul de stat a explicat că inclusiv INSP avea unele dubii asupra unor criterii discutate în Grupul tehnico - ştiinţific.

”În 9 aprilie a fost trimisă o adresă de la INSP la Ministerul Sănătăţii care atrage atenţia asupra unui criteriu care nu poate fi calculat la nivelul UAT-urilor şi INSP spune că nu va putea calcula acest indicator. Asta înseamnă că INSP era cu dubii asupra unor criterii. Asta arată de ce nu a fost emisă decizia de a propune criteriile către CNSU din şedinţa din 23 martie”, a mai precizat Arafat.

Secretarul de stat apreciază că ”pentru orice situaţie complexă cum e pandemia, conducerea şi coordonarea trebuie să fie una unitară, integrată”

”Ăsta este lanţul în care mergem în decizii, aşa am mers şi pe durata pandemiei, aşa am lucrat în sensul în care pentru orice situaţie complexă, cum e pandemia, conducerea şi coordonarea trebuie să fie una unitară, integrată. Cine integrează toate aceste decizii? Da, este o parte operaţională, avem CNCCI, avem DSU, Ministerul Sănătăţii, dar cel mai important este că avem CNSU condus de primul ministru. Primul ministru este persoana care supraveghează aplicarea acestor reguli şi supraveghează faptul că toate aceste măsuri să fie integrate într-un fel între ministere şi între entităţi, prin CNSU”, a mai spus Arafat.

Citește și: Vlad Voiculescu, sabotat de Raed Arafat? Răspunsul fostului ministru .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.