Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO | Realitate virtuală pentru vaci: Cazul fermierului care a reușit să mărească producția de lapte cu ajutorul tehnologiei VR

vaci vr

Un fermier din Turcia simulează pentru propriile vaci pășuni verzi prin intermediul tehnologiei de realitate virtuală, pentru a reduce stresul animalelor, în încercarea de a le face să producă mai mult lapte.

İzzet Koçak a spus că familia sa lucrează în agricultură de trei generații și că are grijă de peste 180 de vaci. Pe lângă faptul că vacile sale poartă ochelari VR, Koçak le pune și să asculte muzică clasică pentru a-și menține nivelul de stres scăzut.

El a declarat pentru presa turcă că simulează diverse pășuni verzi pe ochelarii VR, astfel încât vacile să simtă că sunt afară, ceea ce este excelent pentru bunăstarea lor mentală.

„Primim în medie 22 de litri de lapte pe zi de la vacile din ferma noastră”, a spus Koçak. „Media de lapte a celor două vaci [care] purtau ochelari de realitate virtuală a fost de până la 27 de litri”.

Koçak a spus că a fost influențat de o fermă din Rusia care și-a echipat vacile cu ochelari de realitate virtuală. În 2019, vacile din Moscova au fost echipate cu un prototip de căști de realitate virtuală care simula iarba verde, în încercarea de a vedea dacă le-ar putea reduce anxietatea.

„Vacile urmăresc o pășune verde și le dă un impuls emoțional”, a spus Koçak. „Sunt mai puțin stresate”.

Potrivit Ministerului Agriculturii și Alimentației din Regiunea Moscova, aceasta ar fi o potențială soluție pentru problemele actuale în producția de lapte.

„Exemple de ferme de lapte din diferite țări arată că într-o atmosferă calmă, cantitatea și, uneori, calitatea laptelui crește semnificativ”, se arată într-un comunicat.

Koçak a spus că a încercat la început ochelarii VR pe două animale și le-a urmărit timp de două zile. El a spus că vaca lui care a dat 22 de litri de lapte a produs 27 de litri după ce a purtat ochelarii. El a mai spus că animalele au fost mai puțin stresate și că au dat lapte de calitate superioară.

Potrivit Ministerului Agriculturii, dezvoltatorii căștilor au colaborat cu consultanți de producție și medici veterinari pentru a reconstrui o pereche de ochelari VR umani pentru forma capului vacii.

Dezvoltatorii au făcut referire, de asemenea, la numeroase studii asupra vederii bovinelor, care au arătat că vacile percep tonurile roșiatice mai bine decât verdele și albastrul. Cu aceste cunoștințe, arhitecții VR au construit un program unic de simulare pe teren, care face ca vacile să se simtă ca și cum ar fi afară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.