Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO REVOLUȚIA din Kazahstan - O statuie a fostului președinte Nursultan Nazarbayev, considerat de facto șeful statului, a fost dărâmată

kazahstan, proteste

O statuie a lui Nursultan Nazarbayev, fostul presedinte al Kazahstanului, despre care se spune ca el conduce încă, prin intermediari, țara, este demolată în Taldykorgan.

Locuitorii orașelor Zhanaozen și Aktau din regiunea Mangistau, pe 2 ianuarie, au ieșit în masă în stradă cu un apel la reducerea prețurilor la combustibil. Mai târziu, protestele s-au răspândit în Kazahstan. Dupa o intalnire cu protestatarii, autoritatile au anuntat o reducere a pretului gazului lichefiat in regiunea Mangistau, insa situatia nu s-a stabilizat. Protestatarii s-au revoltat, iar poliția a început să folosească gaze lacrimogene.

Tokaev a introdus o stare de urgență pentru perioada de până la 19 ianuarie și o oprire de acces în capitala țării Nur-Sultan, orașul cu semnificație republicană Alma-Ata, precum și în regiunile Mangistau și Almaty , precum și o oprire de acces, care va funcționa. de la 23:00 la 07:00.

În dimineața zilei de 5 ianuarie, guvernul Kazahstanului a fost demis.

Demisia guvernului kazah a fost precedată de proteste masive. Mitingurile care au început duminică în Zhanaozen (un oraș din regiunea Mangistau, în vestul Kazahstanului) împotriva creșterii prețului gazului lichefiat au escaladat în proteste violente în toată țara.

Într-o serie de orașe din Kazahstan, oamenii au ieșit în stradă în sprijinul protestatarilor din Zhanaozen.

Pe lângă cererile de scădere a prețurilor la gaze, oamenii au început să prezinte cereri de îmbunătățire a bunăstării oamenilor, de a demisiona guvernul etc.

De asemenea, au început revolte în cel mai mare oraș al țării, Almaty.

Miercuri seara, președintele Kassym-Zhomart Tokayev a introdus starea de urgență în regiunea Almaty și Mangistau până pe 19 ianuarie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.