Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Semnal de alarmă tras asupra Castelelor Peleș și Pelișor: 'Sunt situații destul de grave'

basilica.ro
Castelul Peles Sinaia

Castelul Peleș, al doilea cel mai vizitat loc din România, și Castelul Pelișor sunt în mare pericol! Este un semnal de alarmă tras de către specialiști care cer o intervenție a statului pentru a salva două dintre emblemele patrimoniului românesc.

Ion Tucă, director al Administrației Proprietăților Regale din România și director executiv al Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș, a vorbit, luni seara, despre situația ”destul de gravă” în care se află cele două castele ce aparțin Familiei Regale, dar care sunt închiriate de statul român.

”Nu avem capacitatea de a restaura noi Castelul Peleș sau Pelișor. Nici pe departe! Sunt situații destul de grave, atât la Peleș, dar mai ales la Pelișor. Sunt infiltrații în fundații, alunecări și dislocări de teren, acoperișul este afectat. Există un proiect pentru a restaura terasele Peleșului.

Costă zeci de milioane de euro. Demersurile întreprinse de Asociație au adus la aceeași masă mai multe instituții. Am fost sunat de la Prefectura Prahova pentru a stabili cum pot fi atrase fonduri europene pentru restaurare.”, a spus Ion Tucă, director al Administrației Proprietăților Regale din România și director executiv al Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș.

”Terasele erau terminate. Trebuie începute lucrări imediate. Ploaia se infiltrează în apartamentele regale. Zone din Pelișor sunt protejate cu foi de tablă prinse în ținte. Sunt statui care stau să cadă sau au căzut. Este foarte mult de muncă acolo. Domeniul Peleș este de o valoare inestimabilă.”, a spus prof. univ. dr. Florin Stănică, prorector la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București.

Ion Tucă a precizat în emisiunea lui Marius Tucă despre recentele restaurări făcute de către Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș cu banii obținuți din sponsorizări și donații, fără vreo intervenție din partea statului.

”Noi am restaurat Căsuța Poartă, unde stătea paznicul de la Peleș. E un proiect micuț pe care l-am finalizat în 2022, dar au trebuit făcute investiții importante.

Asociația a început un proiect de anvergură ceva mai mare, care necesită multă grijă și atenție, se numește Vila Șipot.”, a adăugat Ion Tucă.

Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș a demarat în luna noiembrie 2022 lucrările de consolidare a imobilului – monument istoric Vila Șipot, parte a Domeniului Regal Peleș și locul unde a luat naștere proiectul uneia dintre clădirile-simbol ale României: Castelul Peleș.

Vila Șipot, cunoscută și drept „Casa Arhitecților”, a fost atelierul de lucru și locuința arhitectului ceh al Casei Regale, Karel Liman, pe perioada activităților de proiectare a extinderilor și amenajării Castelului Peleș, pe care l-a adus, la începutul secolului, la forma pe care o cunoaștem astăzi.

Conform documentelor istorice, însuși Regele Carol I făcea vizite dese la biroul de arhitectură pentru a supraveghea proiectarea și punerea în operă a cerințelor sale.

Clădirea este amplasată pe valea pârâului Peleș și constituie, împreună cu calea de acces către Castelul Pelișor, latura de vest a domeniului de la Sinaia, lângă Economat.

Vila Șipot – Casa Arhitecților a revenit în posesia Regelui Mihai în anul 2011, după o lungă perioadă de exploatare de către RA APPS, care o utilizase în regim de vilă turistică, fără a face însă investiții majore în restaurarea și întreținerea acesteia. În perioada înstrăinării Vilei din patrimoniul regal, mobilierul original a fost înlocuit cu unul specific anilor 70-80, în contradicție cu identitatea arhitecturală a imobilului, iar interioarele s-au degradat în urma renovărilor neprofesioniste, a lipsei sistemelor de încălzire, a izolațiilor deficitare și a infiltrațiilor severe din acoperiș. În timp, vila a ajuns într-o situație de pre-colaps și nu a mai putut fi deschisă publicului.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.