Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - Soția lui Alexei Navalnîi, mesaj către întreaga lume: Știm exact de ce l-a ucis Putin

iulia navalnia

"Noi știm exact de ce Putin l-a ucis pe Aleksei în urmă cu trei zile. Și vă vom spune în curând. Vom descoperi în mod definitiv cine este responsabil și cum anume a fost comisă această crimă", afirmă, în videoclipul difuzat luni, Iulia Navalnaia, văduva opozantului rus care a murit vinerea trecută într-o colonie penală rusă, acuzând-l pe președintele rus că i-a otrăvit din nou soțul și că nu a predat cadavrul familiei, în timp ce așteaptă să dispară din corp urmele unui "alt Novicioc al lui Putin". "Vom face numele și le vom prezenta fețele", a mai spus Navalnaia.

Navalnîi a fost otrăvit pe 20 august 2020 în timpul unei călătorii în Siberia, iar și în acel caz susținătorii săi au denunțat folosirea substanței Novicioc de către autoritățile ruse. Iulia Navalnaia, văduva disidentului rus care a murit în închisoare, a anunțat că va continua munca soțului ei: "Putin l-a ucis. Vreau o Rusie liberă".

"Continuați să luptați pentru țara noastră și vă îndemn să fiți alături de mine. Să împărtășim nu doar doliul și durerea infinită care ne învăluie și nu ne lasă. Vă rog să-mi împărtășiți furia. Mânie și furie față de cei care au îndrăznit să ne omoare viitorul", este mesajul conținut într-un videoclip lansat pe profilul de Instagram al lui Navalnîi. Navalnaia a mai menționat că știe "exact de ce Putin l-a ucis pe Aleksei", "nu putea să îl determine să i se supună", iar consilierii săi vor face cunoscut motivul în viitorul apropiat.

Europa condamnă uciderea lui Navalnîi

"Statele membre ale UE vor propune cu siguranță sancțiuni împotriva responsabililor" pentru moartea disidentului rus, Aleksei Navalnîi. "Putin însuși este responsabil, dar putem coborî până la structura instituțională a sistemului penitenciar din Rusia", a spus Înaltul Reprezentant al UE Josep Borrell, pe marginea Consiliului de Afaceri Externe în curs de desfășurare la Bruxelles. "Dar să nu uităm cine este adevăratul responsabil pentru moartea lui Navalnîi", a subliniat Borrell.

"Trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina și poporul rus, care vrea să trăiască în libertate și să-i aducem un omagiu lui Navalnîi și, în memoria lui Navalnîi, propunem miniștrilor să redenumească regimul nostru de sancțiuni pentru drepturile omului cu numele său și să-l numească „Regimul de sancțiuni pentru drepturile omului Navalnîi”, pentru ca numele lui să fie scris pentru totdeauna pe munca pe care Uniunea Europeană o face în apărarea drepturilor omului", a spus Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Josep Borrell, la sosirea sa la Consiliul de Afaceri Externe, la Bruxelles.

Ancheta cu privire la moartea lui Aleksei Navalnîi "nu este de competența Administrației prezidențiale", a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, subliniind că "noi nu suntem implicați". Timpul necesar anchetei, pe care investigatorii l-au prelungit, va determina predarea trupului disidentului rus familiei, care solicită acest lucru de trei zile.

Familia nu are acces la trupul lui Navalnîi

Anchetatorii ruși, care investighează moartea în închisoare a opozantului Aleksei Navalnîi, au anunțat-o pe mama sa că "vor extinde" ancheta. "Comisia de anchetă le-a spus mamei și avocaților că investigația cu privire la moartea lui Navalnîi a fost prelungită și nu se știe cât timp va dura", a declarat purtătoarea de cuvânt a politicianului, Kira Iarmîș. "Cauza morții este încă nedeterminată", a adăugat, "mint, își iau timp și nici măcar nu îl ascund". Până la încheierea anchetei, trupul adversarului rus nu trebuie restituit familiei.

Mama lui Aleksei Navalnîi nu a avut voie să intre la morga unde se află cadavrul fiului său, care a murit în închisoare pe 16 februarie, conform versiunii autorităților, a scris purtătorul de cuvânt Kira Iarmîș, pe X.

"În această dimineață devreme, mama lui Aleksei și avocații au ajuns la morgă, dar nu li s-a permis să intre. Unul dintre avocați a fost literalmente dat afară", a scris purtătorul de cuvânt. "Când au fost întrebați dacă corpul lui Aleksei se afla acolo, angajații nu au răspuns", a spus Iarmîș.

Cu privire la utilizarea bunurilor rusești blocate, "trebuie să fim foarte atenți, pentru că în aceste active înghețate sunt și bani care provin de la companii din Europa de Vest și așa mai departe, așa că trebuie să ținem cont de consecințele politice, economice și juridice ale acestor bunuri înghețate", a spus ministrul belgian de externe, Hadja Lahbib, de la Președinția Consiliului UE, la sosirea sa la Consiliul de Afaceri Externe al UE.

Kievul a încheiat acorduri suplimentare de securitate și ajutoare militare în timpul Conferinței de la München, a anunțat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, fără a specifica detaliile.

Ucraina a semnat deja acorduri de securitate cu Franța, Germania și Regatul Unit, în acest an. "Avem trei acorduri. Astăzi am avut conversații cu alte câteva țări și au fost stabilite multe alte acorduri", a spus Zelenski. "Momentan, nu există garanții de securitate din partea Statelor Unite: echipele lucrează", a adăugat președintele ucrainean.

Japonia va găzdui o conferință pentru reconstrucția Ucrainei, în vederea celei de-a doua aniversări a invaziei ruse, în timp ce Tokyo încearcă să-și arate angajamentul de a sprijini țara devastată de război. Premierul ucrainean Denîs Șmîhal conduce delegația țării sale formată din peste 100 de oficiali guvernamentali și oameni de afaceri. Președintele Volodimir Zelenski va trimite un mesaj video. Vor participa aproximativ 300 de persoane și 80 de companii din cele două țări. Japonia vrea să se opună invaziei Rusiei și să susțină Ucraina de teama creșterii acțiunilor militare ale Chinei în regiune.

"Trebuie să vorbim măcar despre sancțiuni. Am făcut-o în trecut. Este un memento oribil, dar de fiecare dată când un membru al opoziției a fost ucis în Rusia, Europa a făcut pachete de sancțiuni. Acum, să fie minimul pe care putem să îl facem. Apoi, trebuie să cerem eliberarea trupului și să-i garantăm o înmormântare demnă, așa cum merită familia lui și oamenii care au crezut în el. Este minimul pe care îl putem face", a declarat ministrul de Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, la sosirea sa la Consiliul de Afaceri Externe cu privire la moartea disidentului rus, Aleksei Navalnîi.

"Uniunea Europeană, care suferă de psihoză de război, intenționează să se supună numai Washingtonului, presei liberale și ONG-urilor, lansând încă un pachet de sancțiuni" împotriva Rusiei "cu siguranță complet inutile, care servește doar ca soluție de fațadă" în concomitență cu împlinirea a doi ani de la declanșarea războiului în Ucraina, a scris pe Facebook ministrul maghiar de externe, Péter Szijjßrtó, prezent la Consiliul de Afaceri Externe de la Bruxelles. Budapesta a blocat până acum aprobarea celui de-al 13-lea pachet de sancțiuni al UE. Tăcere față de moartea lui Aleksei Navalnîi, despre care nu a existat nicio reacție din partea guvernului condus de Orban.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.