Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Spovedania Gabrielei Firea: Fostul ministru a dat cărțile pe față + Conversația privată cu Marcel Ciolacu

Inquam Photos / Liviu Florin Albei
Gabriela Firea

Gabriela Firea a făcut o spovedanie publică despre ceea ce s-a întâmplat de la declanșarea scandalului azilelor groazei. Fostul primar al Bucureștiului a demisionat din postul de ministru și spune că este gata să se supună deciziei colegilor săi în ceea ce privește o eventuală candidatură pentru un nou mandat la Primăria Bucureștilor, aducând în discuție și o conversație privată cu Marcel Ciolacu.

Firea a abordat, la emisiunea lui Marius Tucă, și subiectul sensibil al prieteniei sale cu Ligia Gheorghe, cea care a avut, de fapt, o relație apropiată cu Ștefan Godei, unul dintre patronii azilelor din Voluntari.

Întrebată ce va face dacă nu va fi candidatul PSD la primăria Capitalei, Firea a declarat „este prea devreme să mă gândesc. Ar fi incorect ca eu să spun public: dacă mă vreți, eu vă vreau. Nu este normal. Sunt membru PSD și nu voi pleca niciodată la altă formațiune politică. Dacă plec, plec acasă. Nu m-am născut primar și nu este musai să fiu. Nu mă duc la alt partid.

Aștept în liniște și nu mă grăbesc. Nu am nicio iuțeală, nici nu sunt impacientată. Avem tot timpul să ne gândim serios, văzând cum decurg lucrurile. Este dreptul colegilor mei din partid să-și asculte consultanții, oamenii în care au încredere. Eu sunt doar un om și m-am pus la dispoziția echipei politice și a colegilor mei din conducerea centrală a partidului. Nu vreau să forțez nota. Eu nu fug de muncă, de răspundere. Dar nu poți să impui unui partid politic… Ar însemna că sunt un om arogant, care nu ține cont de echipă. Când m-a anunțat domnul Ciolacu drept candidat PSD, parcă am avut un presentiment. I-am spus că este cam puțin cam devreme și se vor năpusti asupra mea. Marcel mi-a spus că bucureștenii mă așteaptă, că am avut un mandat foarte bun și cu siguranță ar fi o nedreptate să nu fi candidat și o dezamăgire față de public. Eu vreau să revin…

Deciziile vor fi luate mai spre sfârșitul anului și ar fi normal să aștept. Eu vreau să revin. Doar dacă și echipa PSD consideră asta. Respect ierarhia. Poate partidul dorește să susțină alt candidat..

Trebuie să avem încredere în echipă și echipa în candidat. Nu am fost suspendată din poziția de membru al PSD. Vom avea o discuție mai aplicată în partid. Conducerea partidului va decide cine va fi candidat.

Se va decide candidatul pe baza sondajelor. Lumea nu poate să creadă că un om cum am fost și eu și sunt și alții, care o viață întreagă și-au dedicat-o ajutorării oamenilor și când eram în presă prin fundații, organizații și prin gesturile mele personale neanunțate, cât și ca senator și primar, aduceți-vă aminte la primărie cât mă criticau.

Am fost criticată pentru proiectele persoanelor cu dizabilități. Toate aceste lucruri sunt fapte. Ceea ce se întâmplă acum sunt vorbe, sunt vorbe urâte despre mine, despre soțul meu, despre familia mea.

Eu, în apărarea mea și a noastră, avem o multitudine de fapte care nu pot fi dărâmate de o campanie negativă de două luni de zile. Eu nu fug de muncă, nu fug de răspunde. Nu poți să impui nimic unui partid politic. Am simțit că este devreme când am fost anunțată ca și candidat.

S-au resetat chestiunile legate de politica din Capitală. Vreau să fiu candidat doar dacă vrea și echipa din PSD. Eu vreau să respect ierarhiile, statutul partidului. Mereu am respectat ierarhiile. Partidul poate să propună un alt candidat. Credeam că lumea înțelege că un om care a fost toată viața în folosul oamenilor nu poate fi dintr-odată în defavoarea oamenilor.

Gabriela Firea a dat cărțile pe față și a vorbit despre situația privind ”azilele groazei”, spunând că Ștefan Godei, patronul acestor cămine, nu a fost șoferul ei, nici finul și nici nepotul lui Florentin Pandele, soțul său.

„Ștefan Godei nu a fost șoferul meu. Asta vreau să explic încă o dată. Intenționat s-a spus greșit că eu aș fi mințit că nu-l cunosc. Titlurile erau așa: șoferul Gabrielei Firea; nepotul lui Florentin Pandele, finul cuplului Firea – Pandele. Nu este nici nepotul lui Florin, nu este nici finul nostru, nu a fost nici șoferul nostru. Eu am același șofer de peste 15 ani și îl cunosc toți colegii din presă și toți parlamentarii. Am carnet de șofer. Conduc de ani, însă la întâlniri speciale, în centru, unde nu găsești loc de parcare, preferam să merg cu un coleg. Deci, nu a fost șoferul meu. Eu nu am spus că nu îl cunosc, doar că nu este nepotul lui Florin, nu este finul nostru și nu a fost șoferul meu”, a declarat Firea.

Ea a spus că în luna februarie a descoperit faptul că Godei are, împreună cu familia sa, două centre, unul în Voluntari și unul în Afumați.

”Chiar m-am mirat, sincer, mi se pare o activitate foarte dificilă, cea a muncii, a lucrului cu oamenii, pentru că se pot întâmpla tot felul de lucruri și dacă nu ai o pregătire temeinică în acest domeniu social, dacă nu ai angajați care să fie dedicați și dornici să ajute, fie că e vorba despre seniori sau de persoane cu dizabilități sau chiar de oameni ai străzii, poți să greșești, poate nu din cauza ta, ci din cauza colaboratorilor tăi”, a mai spus senatorul PSD.

Gabriela Firea a vorbit și despre implicarea Ligiei Gheorghe, mâna sa dreaptă, în ”azilele groazei”.

„Când a apărut articolul, am întrebat-o pe Ligia dacă știa că are acest cămin. Mi-a zis că nu are nicio legătură cu aceste cămine, că ea l-a ajutat să înființeze o asociație, anume «Gabriel cel Viteaz», care nu este numele meu, ci al băiatului acestui personaj. Godei era un apropiat al Ligiei, în sensul că se ajutau reciproc în diferite activități pe care le aveau de realizat. Nu a fost implicată în cămine, nu cred că ar fi putut să ascundă vreo informație că se întâmplă ceva rău cu o persoană. Nu pot să cred că știa, nu putea să tolereze așa ceva”, a menționat Firea.

„Dacă în timpul mandatului meu ar fi decedat o persoană sfâșiată de câine, eu nu mai eram din acel moment primar. Din acel moment eu trebuia să îmi depun mandatul sau în fiecare zi, în fața primăriei, ar fi fost sute, mii de persoane care să-mi ceară demisia.

S-a întâmplat în mandatul actualului primar, toată lumea a uitat, s-a trecut mai departe, s-a întors pagina. Viața acelei persoane nu a contat la nivel politic. Au fost descoperite mai multe probleme în cazul azilelor din întreaga țară, dar s-a pus accent doar pe azilele din Ilfov și Voluntari.

Probleme majore s-au descoperit și sunt în continuare, din informațiile pe care le am, în mai multe astfel de cămine private din țară. Sincer, credeam că a trecut epoca experimentelor în politică și că s-au lămurit toți politicienii, de la stânga la dreapta și de la dreapta la stânga ce înseamnă aceste experimente în politică.

Se observă în întreaga țară, nu doar în București, ce înseamnă 3 ani de zile sub administrația unor persoane care au mințit în campania electorală și au încălcat, din punctul meu de vedere, lege electorală pentru a ajunge în aceste posturi. Credeam că de dragul cetățenilor se va merge pe o variantă a omului care vrea să muncească și să facă ceva pentru oameni.

Vreau să mor cu legea în mână. Vreau să fiu ultima naivă care crede că legea este pentru toți.

În 2012 am candidat pentru Senat în județul Ilfov, la sugestia soțului meu, primarul din orașul Voluntari, Florentin Costel Pandele. El mi-a spus să nu stau doar de partea cealaltă a baricadei unde doar critic și analizez, combat anumite decizii ale politicienilor. Presa este extrem de importantă în orice stat, desigur, dar el a crezut că am și calități de politician și că aș putea fi utilă în special în această zonă socială, să fiu un parlamentar bun, harnic, energic.

În 2012 am candidat pentru Senat, am câștigat alegerile, am avut un prim mandat de senator, ulterior am candidat pentru Primăria Capitalei și pe urmă tot la Senat. A mai fost o bătălie la Primăria Capitalei pe care nici acum nu înțeleg cum am pierdut-o.

Văzând ce se întâmplă și în zilele noastre pe nepusă masă și analizând mai la rece ce s-a întâmplat atunci, deși toate sondajele arătau că voi câștiga Primăria Capitalei, într-adevăr, îmi dau seama că a existat și un plan ascuns ca eu să nu mai fiu primar general.

Nu sunt un om care să încurajeze foarte mult teoriile conspirațiilor, dar de multe ori ajung la mine anumite coincidențe, iar eu nu prea cred în coincidențe. Pierderea nu a fost întâmplătoare și nici voința cetățenilor. Îmi aduc aminte perfect fiecare clipă din ziua alegerilor.

Diferența a fost de 4 puncte, nu de 10 ca în exit poll. Mesajele din ziua alegerilor sunt ilegale. Sumele utilizate în online au fost foarte mari. Noi am preferat să respectăm legea. Nu s-a respectat legea în campania electorală”, a spus Gabriela Firea.

Fostul ministru crede că nu întâmplător a existat o campanie negativă împotriva ei, că în București a auzit expresia: „nu mai merge cu ciorba reîncălzită Gabriela Firea”.

„Mi-am dat seama că alte forțe vor să schimbe ecuația politică pentru Primăria Capitalei, insistând pe o campanie negativă împotriva mea, a familiei mele, care nu mai avea legătură cu azilele. Subiectele din acele zile erau fix acele teme false care au fost vehiculate în campania pentru Primăria Capitalei. Există dorința de a mă eroda, de a mă prezenta publicului altfel decât sunt în realitate. Într-un final, să se reseteze deciziile pentru primărie. Nu cred că este întâmplător ce mi se întâmplă. Acest lucru poate fi considerat întâmplător, dar ascunde, cred, o cheie a situației în care mă aflu. Totul mi se trage de la candidatura de la primărie. Dacă nu eram anunțată și nu spuneam „da”, eram bine, eram la ministerul Familiei, iar ancheta mergea în continuare, aflam vinovații, iar ei plăteau conform încălcării de legislație.

Am avut un mandat bun. Nimeni nu este foarte bun. Muncim, avem realizări, avem și neîmpliniri, dezamăgiri personale. Faptele vorbesc și pot să merg oriunde cu actualul primar, noi să nu spunem nimic, doar rezultatele noastre. Cineva, un moderator, să pună pe ecran ce am făcut eu și ce a făcut Nicușor Dan”, a adăugat Firea.

În ceea ce privește mandatul lui Nicușor Dan, Firea a declarat: „nu pot să cred că un partid atât de serios, așa cum este Partidul Național Liberal, nu vede ce a făcut domnul Dan la Primăria Capitalei, adică zero proiecte. Este acea minciună repetată pe bandă rulantă (că făcut curățenie economică și că a plătit datoriile Gabrielei Firea). Parcă ar fi contabilul României. Nu există așa ceva. Gradul de îndatorare al oricărei primării este de 30%. Am lăsat Primăria Capitalei cu grad de îndatorare 8,5%. Toate primăriile din țară trăiesc pe datorie, pe credit furnizor. Toate proiectele mari se fac pe împrumuturi. Țările dezvoltate s-au dezvoltat prin credite și împrumuturi.”

Întrebată care este motivul pentru care și-a dat demisia de la ministerul Familie, Gabriela Firea a declarat: „era o presiune uriașă. În momentul în care premierul ieșea public în fața presei să facă anumite declarații despre proiectele pe care le adoptam în ședința de Guvern sau despre alte întâlniri pe care le avea domnia sa, toate întrebările erau despre cămine și despre Marius Budăi, Gabriela Firea – dacă ne dăm demisia, dacă plecăm. Pe 13, chiar de ziua mea, și-a dat demisia Marius Budăi. Ce cadou frumos de ziua mea, nu o să-l uit niciodată. Am văzut că această campanie de presă s-a încheiat în cazul lui Marius Budăi și s-a acutizat în cazul meu. Am întrebat dacă trebuie să îmi dau și eu demisia pentru liniștea partidului și pentru liniștea Guvernului. Nu știam de cămine, nu știam că se întâmplă ceva rău acolo”, a declarat Firea.

Conform acesteia, mai este un element extrem de important: „după acele articole s-au primit la nivelul Guvernului, la premierul Nicolae Ciucă, la mine și la Marius Budăi și la consilierul domnului Nicolae Ciucă, memorii din partea presei, pentru a trimite corp de control sau alte instituții ca să verifice cele întâmplate în cămin. S-au făcut controale, verificări, au apărut comunicatele în presă că nu s-au confirmat cele apărute pe site. Au apărut comunicate că toate instituțiile subordonate au mers în control la cămine și nu au fost probleme constatate. Este o anchetă în curs și va scoate la lumină aceste lucruri.

Se pare că pe raza orașului Voluntari erau peste 25 de astfel de cămine private. Acestea nu sunt licențiate de primărie, nu sunt acreditate că de către primărie. Primăria orașului Voluntari nu avea beneficiar ca să verifice.”, a explicat Firea.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.