Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO| Talibanii raportează progresele în lupta cu rezistența din Panjshir: 'Străinii nu mai sunt în țară, ar trebui să trăim ca frații'

aljazeera.com
afganistan taliban

Talibanii declară că au capturat centrul districtului Shutul din provincia afgană Panjshir și 11 avanposturi deținute de forțele opoziției.

Potrivit unui membru al comisiei culturale a talibanilor, 34 de membri ai forțelor de opoziție au fost uciși în violențele care au început miercuri, 1 septembrie.

Talibanii au distribuit un videoclip online spunând că forțele lor au avansat în districtul Shutul.

"Atacuri grave au fost provocate în partea opusă, atât în ​​operațiunile de aseară, cât și în ciocnirile din această dimineață din districtul Shutul, din Panjshir", a declarat Inamullah Samangani, membru al comisiei culturale a talibanilor.

Cu toate acestea, forțele loiale lui Ahmad Massoud au susținut că talibanii au suferit mari pierderi.

Un purtător de cuvânt al frontului opoziției, Fahim Dashti, a declarat că 350 de luptători talibani au fost uciși și încă cel puțin 290 au fost răniți în ciocnirile din ultimele patru zile. Talibanii au respins aceste cifrele.

"Talibanii au efectuat mai multe încercări de a intra în districtul Shutul prin munții Jabal Siraj, dar acestea au eșuat, iar trupurile celor care au decedat au rămas pe câmpul de luptă", afirmă Dashti.

Violențele au luat naștere din moment ce eforturile politice nu au reușit să ajungă la un acord între cele două părți. Un analist susține că astfel de ciocniri nu vor beneficia niciunei părți și că este necesar ca negocierile dintre talibani și forțele sub conducerea lui Ahmad Massoud să fie reluate.

"Solicitarea mea este ca talibanii să facă un compromis, să prelungească negocierile și să evite deciziile pripite cu privire la război. Dar acest lucru nu s-a întâmplat. Ambele părți s-au angajat în conflict. De ce ar trebui să se omoare tinerii noștri? Străinii nu mai sunt în țară. Ar trebui să trăim ca frații ", a declarat Ishaq Gailani, șeful Mișcării Naționale de Solidaritate din Afganistan, potrivit Tolonews.com.

Aceste violențe se întâmplă pe fondul negocierilor dintre liderii politici și conducerea talibanilor privind formarea unui guvern „incluziv”. Luptele de la Panjshir s-au intensificat la câteva ore după ce ultimele forțe americane au părăsit Afganistanul în primele ore ale zilei de 31 august.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.