Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO | Ucraina demască tacticile rusești: tancuri false gonflabile pe câmpul de luptă, filmate de dronele ucrainene

Facebook
razboi-tancuri

Ambele tabere au găsit numeroase modalități de a folosi momeli gonflabile, imitații din lemn și imitații înșelătoare de-a lungul războiului, adesea ca un truc viclean pentru a atrage focul inamicului, forțându-l să irosească muniția, precum și pentru a-și dezvălui potențial poziția, scrie Insider.

Luni, a apărut online o înregistrare video aparent filmată de un vehicul aerian ucrainean fără pilot care arată ceea ce conturile OSINT și bloggerii au identificat ca fiind simulacri de T-72 rusești în apropierea frontului din Zaporojie. Insider nu a putut verifica în mod independent detaliile videoclipului, inclusiv când și unde a fost filmat. În videoclip, drona zărește trei tancuri false poziționate în zonă, unele acoperite cu viță de vie și arbuști, probabil pentru camuflaj, deși Rusia uneori nu face acest lucru foarte bine pentru mijloacele sale cu echipaj.

În timp ce două potențiale T-72 momeală sunt ascunse lângă copaci, unul este în aer liber.

 

Videoclipul a fost postat inițial pe Telegram de către un grup care avertiza forțele ucrainene să fie "atente" și le îndemna să "nu cheltuiască muniția în zadar".

"Sunt din ce în ce mai multe pe câmpul de luptă acum", a spus grupul despre armele gonflabile. Nu este clar, cu exactitate, cât de mult sunt folosite acestea.

Folosirea momelilor pentru a înșela forțele inamice, determinându-le să irosească armament valoros și scump încercând să elimine falsurile ieftine și de prisos, este o tactică de război practicată de mult timp, iar acest videoclip apărut recent oferă, aparent, o privire bună asupra tacticilor militare rusești de înșelăciune, sau masirovka (mascare).

Au existat multe cazuri documentate de-a lungul războiului, inclusiv tancuri gonflabile - dar oarecum dezumflate - în Zaporizhzhia la începutul acestui an, avioane de luptă MiG-31 false și sisteme de rachete S-300 momeală.

Chiar înainte de război, Moscova a acordat prioritate dezvoltării unor dubluri destul de ciudate - chiar și stații întregi de radar - care pot fi umflate și transportate rapid pe câmpul de luptă, înșelând forțele inamice.

Ucraina, de asemenea, a făcut inamicul să se dea de ceasul morții cu falsuri și prefăcătorii. În august anul trecut, forțele Kievului au folosit sisteme de artilerie de mare mobilitate furnizate de SUA care au păcălit forțele rusești să irosească rachete de croazieră valoroase, până în punctul în care Moscova se lăuda că a distrus mai multe HIMARS decât cele pe care SUA le dăduseră de fapt Ucrainei.

 

Și, mai recent, ucrainenii construiau obuziere false din țevi de canalizare pentru a-i determina pe ruși să lanseze drone asupra lor. Și au existat o mulțime de alte falsuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.