Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Un jurnalist rus a intrat în tunelurile Hamas de sub Gaza. Ce a văzut acolo l-a surprins

Daily Mail
jurnalist rus in tuneluri

Încet încet aflăm ce se află sub Gaza. S-a discutat tot mai mult despre kilometri de tuneluri săpate sub enclavă și care ajută luptătorii din Brigăzile Ezzedin Al-Qassam (brațul armat al Hamas) să reziste și chiar să surprindă trupele israeliene prin atacuri surpriză.

Acum aflăm informații chiar din ”Metroul din Gaza”, așa cum este supranumită uriașa rețea de tuneluri de sub enclava palestiniană controlată de Hamas.

Ce a văzut jurnalistul rus

O înregistrare video filmată în interiorul „tunelurilor groazei” din Gaza ilustrează grafic amploarea uriașă a sarcinii cu care se confruntă israelienii în încercarea de a eradica și elimina Hamas.

Un reporter al Russia Today (RT) a fost autorizat să viziteze așa-numitul „metrou din Gaza”, care șerpuiește pe o distanță de până la 500 de kilometri sub enclava devastată de război.

În timpul difuzării clipului, un alt intervievator RT l-a întrebat pe Mousa Abu Marzouk, un înalt oficial Hamas, de ce nu permite populației civile asediate să se adăpostească de bombardamente în buncăre, notează Daily Mail.

Răspunsul său a fost răspicat: „Protejarea civililor din Gaza este responsabilitatea ONU și a Israelului... Am construit tunelurile pentru a ne proteja pe noi înșine, pentru a nu fi luați în vizor și uciși. Acestea sunt menite să ne protejeze de avioane”.

Jurnalistul RT a coborât cu un ascensor electric la 60 de metri sub pământ.

Toate laturile buncărului sunt căptușite cu beton armat, iar acoperișul este arcuit pentru a adăuga rezistență suplimentară.

Odată ajuns în subteran, reporterul poate sta în picioare și trece pe lângă rânduri și rânduri de afișe de propagandă, în timp ce teroriști mascați de la aliații lui Hamas, Jihadul Islamic, se ghemuiesc cu puști de asalt și grenade propulsate de rachete.

Se crede că imaginile au fost filmate înainte de conflictul actual, dar unul dintre teroriști îi spune intervievatorului că tinerii luptători din spatele său sunt pregătiți să rămână acolo jos „zile sau luni”.

Inginerii Hamas s-au specializat în timp

Inginerii militari ai Hamas au devenit pricepuți în amenajarea tunelurilor din beton și în instalarea sistemelor de ventilație, a iluminatului electric și a liniilor telefonice, toate acestea putând fi văzute în timp ce reporterul își croiește drum printre teroriști.

În film, teroriștii pot fi văzuți, de asemenea, alergând de-a lungul tunelurilor, purtând arme și, între timp, alții sapă manual pentru a extinde și mai mult buncăr.

În 2014, un reporter al propriului ziar al Hamas s-a alăturat unei echipe de săpători, descriindu-i ca pe „albine într-un stup”, adăugând că erau motivați de convingerea că „fiecare centimetru pe care îl sapă ajută la vărsarea sângelui unui soldat israelian sau la răpirea unuia”.

După ce multe tuneluri au fost găsite și distruse de israelieni în războiul din 2014 din Gaza, a fost conceput un proces de monitorizare pentru a împiedica Hamas să deturneze materiale de construcție pentru a construi tuneluri.

Dar, în ciuda camerelor de supraveghere de pe șantierele de construcții și a unui proces de aprobare, Hamas a reușit să confiște sau să cumpere materialele de care avea nevoie de pe piața neagră.

De asemenea, au fost folosite beton reciclat și moloz de la casele distruse, precum și fier vechi, iar în 2021, ziarul israelian Haaretz a afirmat că, din cauza supravegherii deficitare a sistemului, Israelul furniza efectiv beton Hamas pentru construcția de tuneluri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.