Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Vladimir Putin a făcut spectacol! Ironii în rafală la adresa SUA: 'Noi nu avem niciun dezacord cu SUA, ei au un singur dezacord'

Ruptly
vladimir putin

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat vineri că sancţiunile americane împotriva Rusiei sunt motivate de competiţia politică internă din SUA şi reprezintă o "enigmă" pentru Moscova, relatează Reuters şi AFP.

Putin a afirmat, în cadrul unui discurs susţinut la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, că SUA sunt deschise în acţiunile lor de a întârzia dezvoltarea Rusiei, scrie Agerpres.ro.

Totuşi, Vladimir Putin a spus vineri că vrea să găsească modalitatea de a ameliora relaţiile Moscovei cu SUA la summitul de pe 16 iunie de la Geneva, împreună cu omologul său Joe Biden. "Trebuie să găsim o cale de a reglementa aceste relaţii care sunt în prezent la un nivel foarte prost", a menţionat liderul rus la Forumul Economic de la Sankt Petersburg.

"Noi nu avem niciun dezacord cu SUA, ei au un singur dezacord: vor să ne limiteze dezvoltarea, o afirmă public, şi tot restul decurge de aici", a adăugat el.

De asemenea, Putin a respins criticile occidentale cu privire la democraţia în Rusia, evocând modul în care sunt reprimate manifestaţiile în SUA, de exemplu atunci când pe 6 ianuarie manifestanţii pro-Trump au invadat Congresul, sau în Europa, unde se folosesc din abundenţă "gloanţe de cauciuc".

În plus, Vladimir Putin a recunoscut că şi-ar dori ca ţările europene să plătească pentru gazul rusesc mai degrabă în euro decât în dolari.

"Euro este total acceptabil pentru noi pentru plăţile la gaz. Asta s-ar putea face şi ar trebui probabil să se facă", a spus Putin în cadrul unei discuţii prin videoconferinţă cu cancelarul austriac Sebastian Kurz la acelaşi eveniment.

Joi, ministrul de finanţe Anton Siluanov a indicat că Fondul suveran rus, unde ajung în special veniturile din exporturile de petrol, va lichida toate activele sale în dolari în termen de o lună, pe fondul noilor sancţiuni americane.

Potrivit mai multor observatori, această declaraţie ar avea mai mult o miză politică decât economică, înainte de summitul în care cei doi lideri urmează să se întâlnească pentru prima dată la Geneva, pe fondul tensiunilor puternice între Washington şi Moscova.

Kremlinul face eforturi de ani de zile să decupleze economia rusă de moneda americană, care nu poate fi ocolită în comerţul mondial, dar care face Rusia mai vulnerabilă la sancţiunile Washingtonului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.